2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Egymást vádoló roma politikusok
2006. 05. 16. 00:00

Éles hangú vita az Amaro Dromban - Miért bukott el a cigány párt? A roma párt választási kudarca után élénk vita folyik a cigány közéletben.

A Kolompár Orbán vezetésével megalakult pártnak sikerült ugyan országos listát állítania, a végeredmény mégis lehangoló. A párt a nyolc területi listájára összesen kevesebb mint 4500 szavazatot kapott, és az egyéniben induló huszonkilenc roma jelölt támogatóinak száma is alig haladta meg a hétezret. A roma összefogás, amely a választás előtt még azon töprengett, hogy a második fordulóban melyik nagy párt javára léptesse vissza állva maradt jelöltjeit, teljesen összeomlott.

A pártonkívüli cigány politikusok többsége - közöttük a fideszes Farkas Flórián - nem titkolt kárörömmel fogadta a roma párt leszereplését. Mások szerint ez egyáltalán nem volt váratlan. Sőt. Zsigó Jenő, a Roma Parlament elnöke az Amaro Drom folyóiratban közölt írásában egyenesen úgy fogalmazott, hogy az történt, amit a cigányok reméltek és akartak. A cigány párt leszavazásával - írta - a romák megfizettek a "rabszolga-kereskedőknek".

Zsigó Jenő arra is felszólította a roma összefogás vezetőit, hogy tűnjenek el a politikából, mire az egyik érintett, Choli Daróczi József nem kevésbé indulatos válaszban küldte el melegebb éghajlatra Zsigó Jenőt.

Tollat ragadott Osztojkán Béla, a Phralipe elnöke is, aki szintén jelölt volt a cigány párt színeiben.

Szerinte Kolompár büszke lehet arra, hogy a roma önszerveződés történetében neki sikerült politikai rangra emelni a cigányságot, és pártját elvinni odáig, hogy egyáltalán megtalálható volt nyolc megye listáján. Azok a roma vezetők pedig, akik örvendeztek a vereségen, nem csak elárulták, meg is vetették népüket. A cigányság nyomorának ők az első számú haszonélvezői és vámszedői, talán inkább nekik kellene eltűnniük - állapította meg Osztojkán Béla.

A vita még tart, de akárhogyan van is, a kudarcból nehéz lenne sikert kovácsolni. A bukás okait egyelőre csak találgathatjuk. Lehet, hogy a két nagy párt mellett másnak eleve nincs esélye a cigányoknál. Lehet, hogy a romák nem is akarnak kisebbségi pártra szavazni. Lehet, hogy szívesen szavaznának, de a roma összefogás jelöltjeit nem tartották hiteles politikusoknak.

Kolompár Orbán a választások első fordulója éjszakáján azt ígérte, hogy a roma párt nem adja fel, folytatja a munkát, készül az önkormányzati választásokra. Anynyi biztos, hogy sok kísérletezési lehetőség már nincs.