HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Egymást vádoló roma politikusok

betűméret csökkentése betűméret növelése
2006 Május 16    Forrás: Népszabadság


Ez a cikk archív

Éles hangú vita az Amaro Dromban - Miért bukott el a cigány párt? A roma párt választási kudarca után élénk vita folyik a cigány közéletben. A kérdés a szokásos: ki a felelős? A parlamenti választásokon induló MCF Roma Összefogás Párt szereplésének tétje az volt, hogy a cigányság képes lesz-e önállóan, komolyan vehető erőként megjelenni a nagypolitikában.

Hirdetmény

A Kolompár Orbán vezetésével megalakult pártnak sikerült ugyan országos listát állítania, a végeredmény mégis lehangoló. A párt a nyolc területi listájára összesen kevesebb mint 4500 szavazatot kapott, és az egyéniben induló huszonkilenc roma jelölt támogatóinak száma is alig haladta meg a hétezret. A roma összefogás, amely a választás előtt még azon töprengett, hogy a második fordulóban melyik nagy párt javára léptesse vissza állva maradt jelöltjeit, teljesen összeomlott.

A pártonkívüli cigány politikusok többsége - közöttük a fideszes Farkas Flórián - nem titkolt kárörömmel fogadta a roma párt leszereplését. Mások szerint ez egyáltalán nem volt váratlan. Sőt. Zsigó Jenő, a Roma Parlament elnöke az Amaro Drom folyóiratban közölt írásában egyenesen úgy fogalmazott, hogy az történt, amit a cigányok reméltek és akartak. A cigány párt leszavazásával - írta - a romák megfizettek a "rabszolga-kereskedőknek".

Zsigó Jenő arra is felszólította a roma összefogás vezetőit, hogy tűnjenek el a politikából, mire az egyik érintett, Choli Daróczi József nem kevésbé indulatos válaszban küldte el melegebb éghajlatra Zsigó Jenőt.

Tollat ragadott Osztojkán Béla, a Phralipe elnöke is, aki szintén jelölt volt a cigány párt színeiben.

Szerinte Kolompár büszke lehet arra, hogy a roma önszerveződés történetében neki sikerült politikai rangra emelni a cigányságot, és pártját elvinni odáig, hogy egyáltalán megtalálható volt nyolc megye listáján. Azok a roma vezetők pedig, akik örvendeztek a vereségen, nem csak elárulták, meg is vetették népüket. A cigányság nyomorának ők az első számú haszonélvezői és vámszedői, talán inkább nekik kellene eltűnniük - állapította meg Osztojkán Béla.

A vita még tart, de akárhogyan van is, a kudarcból nehéz lenne sikert kovácsolni. A bukás okait egyelőre csak találgathatjuk. Lehet, hogy a két nagy párt mellett másnak eleve nincs esélye a cigányoknál. Lehet, hogy a romák nem is akarnak kisebbségi pártra szavazni. Lehet, hogy szívesen szavaznának, de a roma összefogás jelöltjeit nem tartották hiteles politikusoknak.

Kolompár Orbán a választások első fordulója éjszakáján azt ígérte, hogy a roma párt nem adja fel, folytatja a munkát, készül az önkormányzati választásokra. Anynyi biztos, hogy sok kísérletezési lehetőség már nincs.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Június   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Az ukrán nagykövet is elítélte a kárpátaljai romák elleni támadást

  • Közmunkások lázadása - Ne legyen kötelező méltatlan munkát elfogadni

  • Fizetős játszótérről nyilatkozott, elvitték a rendőrök

  • Járóka Lívia: véget kell vetni a kárpátaljai romák bántalmazásának!

  • Ungvári roma jogvédő: a kárpátaljai romák nagyon nehéz időket élnek átCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt