2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Dívik az uzsorakamat Prügyön
2006. 05. 05. 00:00

Az uzsorakamat a rendszerváltást követő évek jelensége, ami a "cigányközösségeket érinti elsősorban".

Prügy lakossága 2750 fő, ennek közel harmada roma származású. Az önkormányzat által kiosztott szociális és lakástámogatási segély azonban nem a lakosság nemzetiség szerinti megoszlását tükrözi. Erdei Sándor polgármester 340 főre teszi a támogatott családok számát, amelyek közül majd' 300 roma származású. A szociális segély havi 18 ezer forint, a lakástámogatás 15 ezer. A prügyi önkörmányzat havonta közel kilenc millió forintot oszt ki a rászorultak között.

Az uzsorakamat a rendszerváltást követő évek jelensége, ami a "cigányközösségeket érinti elsősorban". A Prügyhöz közeli falvakban - Taktaszada, Taktaharkány, Taktakenéz, Mezőzombor - az uzsorakamat szintén nyomorgatja a cigányságot. A jelenség cigány-cigány viszonylatban lelhető fel, vagyis a romák közül kerülnek ki az áldozatok és a haszonélvezők.

"Ördögi kör ez" - jellemezte a helyzetet Erdei Sándor, és a félelem miatt szinte reménytelen a felszámolása. Mindenki tud róla, mindenki tudja, kik az uzsorakamatból élők, azonban semmit nem lehet ellenük tenni, mert hiába jutunk el addig, hogy valaki esetleg elmondja a panaszát a rendőröknek, aláírni már nem hajlandó a nyilatkozatát. Félnek, féltik a családjukat, és nem is alaptalanul, hiszen "kigyúrt" legényekről és szolgaszemélyzetükről van szó.

Az önkormányzat is tehetetlenül áll az uzsorakamatttal szemben. A kisebbségi önkormányzat pár éve beadványt terjesztett elő, hogy felszámolható legyen az uzsorakamat. Az áldozatok azonban nem partnerek a hatóságok és a hivatal munkájában.

Évekkel ezelőtt készpénzben fizették a segélyt, a rászoruló kezéből azonnal büntetlenül kiragadta valaki a pénzt. Az önkormányzat emiatt banki számlát nyittatott a rászorulókkal, de a PIN-kód titkossága sem jelent gondot az uzsorásoknak: egyszerűen elviszik a kártyatulajdonost a bankautomatáig, de többen az "egyszerűsített" ügymenetet preferálják: begyűjtik a bakkártyákat, és maguk nullázzák le a számlát.

A polgármester és több más megkérdezett is azon a véleményen van, az uzsorakamatot csak maguk a cigányok tudnák felszámolni azzal, hogy megszabadulnak félelmeiktől és aláírják a rendőröknek tett vallomásukat. Ha nem, minden marad a régiben.