2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Aláírásgyűjtéssel tiltakoznak egy roma család költözése ellen
2006. 05. 04. 00:00

Aláírásgyűjtéssel tiltakozott a Somogy megyei Nagyberényben élők egy csoportja az ellen, hogy utcájukba egy roma család költözzön.

A kilencfős roma család egy olyan házat akar megvenni, amelyre más is szemet vetett. Nem biztos egyébként, hogy meg tudják vásárolni, mert egyelőre nem kaptak banki hitelt.

A petíciót aláíró egyik asszony úgy fogalmazott: azért nem fogadják szívesen a romákat, mert rendetlenek, "túl sokan vannak", és nem akarják, hogy "cigánytelep legyen az utcájukból". A másfélezer lakosú Nagyberényben egyébként összesen öt cigány család lakik, egy éppen az érintett utcában.

Az utóbbi években több településen is aláírásgyűjtéssel próbálták megakadályozni romák beköltözését. A Nógrád megyei Balassagyarmat-Káváson a lakosság tiltakozó íveket írt alá 34 cigány család lakásépítési terve ellen. Végül az önkormányzat két "referenciaház" felépítését engedélyezte, mondván, ha az azokban lakó családok rendesen viselkednek, a többiek is engedélyt kapnak majd. A Szolnok megyei Tiszaföldváron 171 fő írt alá petíciót, hogy oda se költözzenek. A Tolna megyei Németkéren egy letelepedni vágyó roma család házát rongálták meg a helyiek, így akadályozva meg beköltözésüket - adta hírül a Roma Sajtóközpont.