HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Roma határozat az Európai Néppárt kongresszusán

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Európai Néppárt
2006 Március 30    Forrás: Gondola.hu


Ez a cikk archív

Az Európai Néppárt március 30-31-én sorra kerülő római kongresszusán bemutatásra kerül az Orbán Viktor kezdeményezésére összehívott néppárti munkacsoport által készített program, mely az európai romák helyzetének javítását tűzi ki célul.

Hirdetmény

A Fidesz által benyújtott határozattervezet, melyet Járóka Lívia EP képviselő vezetésével egy európai néppárti munkacsoport dolgozott ki, egy konkrét javaslatokat tartalmazó program, a roma kisebbség oktatási és foglalkoztatási helyzetének javítására. A munkacsoportot az Európai Néppárt elnöksége hozta létre 2004 októberében, Orbán Viktor javaslatára.

A határozattervezet indítványozza, hogy az Európai Néppárt - jövőbeli döntéseiben, jelentéseiben, valamint politikai irányvonalának tekintetében - fokozott figyelmet szenteljen a roma kisebbség problémáinak. A tisztelet, a szolidaritás és a tolerancia jegyében a programterv síkra száll az oktatásbeli és munkaerő-piaci egyenlőségért, valamint javasolja egy brüsszeli székhelyű roma információs központ felállítását, mely az Európai Néppárt szakmai bázisául szolgálna.

A romák alacsony színvonalú és elkülönített oktatásának felszámolását, és a roma gyerekek korai lemorzsolódásának megelőzését is szorgalmazza a határozat, valamint ösztönzi a roma kultúra és történelem megjelenítését a nemzeti iskolai tantervekben. Ezenkívül konkrét lépéseket ajánl a romákat érintő társadalmi stigmák felszámolására. A romák foglalkoztatottságának növelése - a közszférában és magánszférában -, vállalkozásaik támogatása is központi célkitűzés. A határozat javaslatokat tesz a romák munkaképességének és vállalkozói készségének kiaknázására és támogatja az interkulturális munkahelyek kialakítását.

"Ezzel a munkaanyaggal az a célunk, hogy felállítsunk egy szakmai minimumot, továbbá, hogy ösztönözzük a többi európai néppárti tagpártot, hogy alakítsák ki saját 'roma-stratégiájukat'. A határozat legnagyobb jelentősége azonban kétségtelenül az, hogy a legnagyobb európai politikai párt fő prioritásként jelöli meg a romák helyzetének javítását", mondta el Járóka Lívia.

A romák teljes körű integrációja azért is különösen fontos, mert társadalmi kirekesztésük súlyos következményekkel járhat, és komoly akadályokat gördíthet Európa gazdasági fejlődésének útjába, hiszen Európa legnagyobb, legfiatalabb kisebbségéről van szó. "Meggyőződésem, hogy a romák valós integrációja az Európai Unió gazdasági fellendülésének egyik legfontosabb feltétele. Óriási hiba tehetségüket, szorgalmukat és tudásukat nem kiaknázni - és ez immáron az Európai Unió felelőssége is" - jelentette ki Járóka Lívia.

A negatív megkülönböztetésekkel szembesülő roma közösségek helyzete nem csak az újonnan csatlakozott, nagyszámú roma kisebbségekkel rendelkező országokban, hanem a legtöbb régi tagállamban is máig megoldatlan.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt