2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Országos listát állít az MCF Roma Összefogás Párt
2006. 03. 19. 00:00

Most jött el a rendszerváltás a romák számára, most először önmagunkért, a gyerekeinkért húzhatunk ikszet a választáson - jelentette ki Kolompár Orbán, az MCF Roma Összefogás Párt elnöke.

Minden tiszta, tisztességes roma-politikusnak így kellett döntenie, mert elég volt a "mézesmadzag-politikából", abból, hogy választások előtt nekünk romáknak mindenünk volt, aztán a szavazás után az ígéretek köddé lettek, és legközelebb három és fél év múlva jöttek megint a pártok jelöltjei, a támogatásunkat kérve, és újra megígérve mindent: házat, munkát - vélekedett a roma párt, és egyben az Országos Cigány Önkormányzat elnöke.

Legfontosabb célkitűzésként jelölte meg a romák visszavezetését a munka világába és a cigánytelepek felszámolását. "Igaz az, hogy az oktatás nélkül nincs felemelkedés, de ez hosszú távú befektetés, nekünk most kell tenni" - fűzte hozzá, hangsúlyozva: a roma népesség folyamatosan gyarapszik, s ha semmi nem változik a roma közösség körülményeiben, akkor "a gazdaság évi két százalékos növekedése" nyomán öt-hat év múlva az ország nem tudja eltartani a kétmilliós kisebbséget.

A telepfelszámolást sürgetve a romák rossz életkörülményeiből adódó aggasztó halálozási adatokat ismertetve, megjegyezve: a cigányok körében a tüdőbetegség és a daganatos kórok egyaránt gyakoribbak, mint a nem roma lakosság körében. "Mi tizenhat éve várjuk, hogy jobban éljünk" - ismételte meg a rendezvény szlogenjét, "a nagy parlamenti pártok politikai és szakmai hibáit" téve felelőssé a cigányság helyzetéért.

Végezetül arról szólt: az idei helyhatósági választásokon már nem juthatnak be roma emberek mandátum-kedvezménnyel a települési önkormányzatokba. Úgy vélte, ez a nagy pártok érdeke, ám az MCF Roma Összefogás Párt célja, hogy "megszervezzék magukat", és ősszel minden településen képviselő- és polgármester-jelölteket, listát állítsanak.

A roma érdekképviselet fontosságát hangsúlyozva kijelentette: mindent a politika határoz meg, ezért kellenek roma politikusok a Parlamentbe és az önkormányzatokba egyaránt. "A megélhetési politikusoknak el kell tűnniük. Nagy nyomást kell gyakorolni ahhoz, hogy a mindenkori kormány komolyan vegyen bennünket. Megkerülhetetlen erővé kell válnunk, és ehhez tisztelnünk és becsülnünk kell egymást" - nyomatékosította.

Az MCF Roma Összefogás Párt megszerezte a lehetőséget az országos lista állítására, miután az áprilisi országgyűlési választásokra nyolc megyében 29 egyéni jelöltet állított, s nyolc megyei listát. Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében listájuk nincs, de egyéni jelöltjeik ott is vannak - hangzott el a rendezvényen. Az országos lista összetételéről kedden dönt a párt országos gyűlése.