2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Elmarasztalta az Egyenlő Bánásmód Hatóság a ferencvárosi önkormányzatot
2006. 03. 08. 00:00

Elmarasztalta az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) a ferencvárosi önkormányzatot egy, a Dzsumbujból kilakoltatott roma asszony ügyében.

Egy kilakoltatott asszony miatt elmarasztalta az Egyenlő Bánásmód Hatóság a ferencvárosi önkormányzatot - közölték a Roma Polgárjogi Alapítványnál (RPA). Az alapítvány tavaly májusban fordult a hatósághoz a gyermekeit egyedül nevelő, kilencedik hónapban lévő terhes asszony ügyében, akit lakbérhátraléka miatt lakoltatott ki az önkormányzat.

A hatóság megállapította: "a lakás kiürítését előzetes értesítés nélkül, az érintett távollétében" hajtották végre. Ez a hatóság szerint megsértette az emberi méltóságot, amely az egyenlő bánásmód követelményét is sérti. A hatóság eltiltotta az önkormányzatot a jogsértő magatartás további folytatásától, és elrendelte a határozat nyilvánosságra hozatalát.

Setét Jenő, az RPA szociális igazgatója szerint precedens értékű döntés született, amely iránymutatásul szolgálhat a közhivatalok számára. Kiemelte: nem egyedi esetről van szó, a Ferencvárosban több mint tíz éve hajtanak végre az alapítvány szerint jogszerűtlen kilakoltatásokat. Hozzátette: önálló bírósági végrehajtónak, és nem a ferencvárosi önkormányzattal szerződésben álló Bohus kft-nek kellett volna végrehajtani a hatóság ítéletében szereplő asszony kilakoltatását.

Setét elmondása szerint a kft emberei kidobták az erkélyről az asszony ingóságait, és a szeméttelepre szállították őket. Az asszony ezután a szomszédoknál töltött pár napot, majd gyermekeivel az édesanyja szoba-konyhás lakásába költözött. Most is itt lakik.