2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Magyar és roma rendőröket toboroznak Romániában
2006. 03. 03. 00:00

Kovács Péter, az RMDSZ Szórvány, Szociális és Ifjúsági Főosztályának vezetője Kolozsváron külön sajtótájékoztatót is szentelt a témának.

Kovács Péter, az RMDSZ Szórvány, Szociális és Ifjúsági Főosztályának vezetője Kolozsváron külön sajtótájékoztatót is szentelt a témának, ahol elhangzott: az RMDSZ, a román belügyminisztérium és a román országos rendőrparancsnokság közötti megállapodás értelmében a februárban meghirdetett és márciusban betöltendő 863 hely közül 26-ot magyar anyanyelvűek számára írtak ki.

A rendőrség 10-12 millió régi lejes (280-380 eurós) kezdő fizetést biztosít. Jelenleg a rendőrség kötelékében alig több mint 300 magyar fiatal dolgozik, ez a rendőrök létszámának csupán 0,69 százalékát teszi ki. A vizsgára való jelentkezéshez szükséges a román állampolgárság, az érettségi bizonyítvány, legalább 170 centiméteres magasság a nők, és 175 centiméter a férfiak esetén, elengedhetetlen a B kategóriás jogosítvány, valamint a román nyelv ismerete.

A magyarok számára elkülönített 26 hely öt megye között oszlik meg: Maros megye 10, Szatmár és Kovászna megye 3-3, Bihar és Hargita megye pedig 5-5 helyet biztosít. Ez korántsem jelenti azt, hogy csak 26 magyar kerülhet most rendőri munkakörbe. Sikeres versenyvizsga esetén a fennmaradó helyekre is vehetnek fel magyar ajkúakat, korlátlan számban.

Kovács Péter elképzelhetőnek tartja, hogy idővel az is lehetővé válhat, hogy a rendőriskolákban külön helyeket hirdessenek meg a magyar anyanyelvű fiataloknak. Korábban lehetetlennek tűnt, hogy a rendőrség keretében magyar nemzetiségűeknek tartsanak fent helyeket.

Az erdélyi Krónika külön tudósítást szentelt annak, hogy Maros megyében magyar és roma rendőröket toboroznak. A megyei rendőr-felügyelőség által meghirdetett versenyvizsgán 55 új rendőrt kívánnak felvenni, ezek közül tíz helyet a magyar jelentkezők számára, ötöt pedig a roma nemzetiségűek számára különítettek el. Livia Popa, a rendőrség szóvivője elmondta: a megye három, szinte színmagyar városába - Szovátára, Nyárádszeredába és Erdőszentgyörgyre - keresnek közbiztonsági felügyelőket. Ákosfalvára, Sóváradra és Havadra magyar, míg Mezőbándra, Petelére és Dózsa Györgybe roma nemzetiségű parancsnok-helyetteseket keresnek.

Jelenleg a Maros megyei rendőrállomány jelentéktelen része tartozik valamelyik kisebbséghez, míg a hivatalos statisztikai adatok szerint Hargita megye lakosságának 84,62 százaléka magyar.

Magyarországon minden megye rendőrkapitánysága meghirdette már a maga pályázatát, ahova legalább 3 olyan roma fiatalt várnak, akik érdeklődnek a rendőri pálya iránt, és a pályázat nyerteseivel tanulmányi szerződést kötnek.