2024 May 08., Wednesday/Mihály napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Puccskísérlet az OCÖ közgyűlésén
2006. 02. 28. 00:00

Az ellenzéki képviselők meg akarják vonni a bizalmat az elnöktől, és egy saját költségvetést akarnak benyújtani.

Sárközi Károly, az OCÖ képviselője a Roma Sajtóközpontnak elmondta: bizonyos képviselők azért nem szavazták meg a napirendi pontokat, mert mások mellett az egyebek témakörében tárgyalták volna mindazon elnöki előterjesztéseket is, amelyekben személyi kérdések szóba kerülhettek volna.

Példaként említette, hogy az előterjesztés foglalkozott volna egyes képviselők határidőn túl benyújtott költségtérítésével. Szintén döntést kívántak hozni azon képviselők személyét illetően is, akik a gyanú szerint érintettek az Osztrák Megbékélési Alap által folyósított roma holokauszt kárpótlási visszaélésekben. Eddig az Országos Cigány Önkormányzat két képviselőjét gyanúsította meg a rendőrség jelentős értékre elkövetett csalás és okirat-hamisítás miatt.

A közgyűlésen, az egyebek témakörében tárgyalták volna azt a javaslatot is, amelyben azt kérték a köztársasági elnöktől, hogy az Országgyűlés március 6-i rendkívüli ülésén vegyék napirendre a kisebbségek kedvezményes mandátumszerzésével kapcsolatos javaslatot. A közgyűlés azonban a napirend elvetésével befejeződött, így az elnök elnapolta az ülést.

Ezután az OCÖ frakciói külön-külön üléseztek a szervezet Dohány utcai székházában, majd rendkívüli közgyűlést hívtak össze. Ezen ellenzéki képviselők úgy döntöttek: egy általuk készített költségvetést kívánnak eljuttatni a Fővárosi Közigazgatási Hivatalhoz, és a grémium 26 képviselőjével szeretnék megvonni a bizalmat Kolompár Orbántól.

Ugyanakkor rendkívüli ülés összehívását az OCÖ hatályos Szervezeti és Működési Szabályzata alapján a csak az elnök teheti meg, és ahhoz a közgyűlés kétharmados többsége szükséges, így minden egyéb grémium döntése ebben az olvasatban kívül esik a törvényesség határain.