HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Cigány festő képe került a Nemzeti Galériába

betűméret csökkentése betűméret növelése
2006 Február 28    Forrás: Kossuth Rádió-Cigányfélóra


Ez a cikk archív

A sajtótájékoztatón a festőművész a következőket fogalmazta meg: - Amire én figyelmeztettem, hogy várják már el ettől az országtól azt a mérhetetlen tehetséget, azt a mérhetetlen gyönyörű kultúrát, amit napról napra hihetetlen gyönyörű emberi tartással emberek művelnek, magyar festő, roma festő, nem mindegy, ami a kezéből kijön. Ezer év után valami gyönyörű színhűség alakulhat ki közöttünk.

Hirdetmény

A Nemzeti Galéria igazgatója Bereczky Lóránt: - A Nemzeti Galéria egy nemzeti gyűjtemény, ahol nincs származás szerinti nyilvántartás, nem is lesz soha. Hanem valóban vannak jó művészek, akiknek a művei itt vannak. Ugyanakkor egész biztos, hogy kulturális szempontból a nemzetközi kapcsolatrendszerben meg szükség lehet arra, hogy legyen egy olyan bemutató, amely egy speciális, kulturális körhöz tartozó alkotónak mutatja meg a munkáit. Úgy hogy bármilyen szomorú is, de azt hiszem, hogy nekünk, mint a kortárs művészet egyik nemzeti gyűjteményének egyik alapvető feladatunk, hogy ebben a kérdésben kezdeményezünk. És odaálljunk, hogy létrejöjjön egy normális hinterlanddal, normális hétköznapi rendszerekkel kapcsolódó intézmény, egy bemutatóterem, egy múzeum, amelyik avval foglalkozik, hogy egy kulturális körhöz tartozó roma művészek munkáit fogja bemutatni, azért, hogy bemutasson egy kultúrkört. Ez persze nem jelenti azt, hogy a profi, igazán jó művészek munkái ne kerüljenek a Magyar Nemzeti Galériába. Sőt.

- A nemzeti kulturális örökség minisztériumának stratégiai főtanácsadója, Kállai Katalin történelmi jelentőségű ügynek látja Szentandrási István képének elhelyezését.

- Ennek az apropója az volt, hogy amikor a kulturális miniszterek Magyarországon tartották a konferenciát, azt a konferenciát, amelynek a címe a befogadó Európa címet viselte, akkor a minisztérium jelképesen a művész úr alkotását adta át a kulturális minisztereknek. És ez a mű kerül elhelyezésre itt a Nemzeti Galériában. Nem gondolom, hogy ez az esélyegyenlőség a romák életében, hogy egy kortárs ma élő művész, akit én nagyon nagyra tartok és nagyra becsülök, az alkotása elhelyezésre kerül a Nemzeti Galériában. Ez mindenképpen azt gondolom, egy történelmi jelentőségű dolog.

- Rövidesen nagyon-nagy lehetőségük lesz a kortárs művészeknek. Lesz végre egy olyan épület, amelyben a képeiket folyamatosan és állandóan látni lehet.

- Igen, ez is a minisztériumnak a kezdeményezése és én kaptam feladatul, mint először miniszteri biztos, és most mint stratégiai főtanácsadó, hogy próbáljak választ keresni azokra az igényekre, amelyek a roma művész társadalom felől jöttek. Ez az igény jogos, és most megtaláltuk annak a módját, hogy állami intézményként fog működni az első roma kortárs galéria, az ötödik kerületben lesz. Nagyon örülök annak, hogy egy önálló intézmény ad majd lehetőséget annak a nagyon sok kiváló művésznek, hogy az alkotásait ott be tudja mutatni.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Romagyilkosságok: kérdések, tíz év után is

  • A megtámadott kárpátaljai romákért emelt szót Farkas Félix a parlamentben

  • A Jezsuita Roma Szakkollégium felvételi felhívása

  • Szálka a szemben: az Auróra küzdelme az önkormányzattal

  • Csemer Gézára emlékeztekCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt