2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Felszámolják a kiskunhalasi "Harlemet"
2006. 02. 22. 00:00

A volt oroszlaktanya egyik szárnyában kialakított lakásokból a helyi kisebbségi cigány önkormányzat közreműködésével folyamatosan költöznek el a családok.

A Szegedi úti szükséglakásokat a kilencvenes évek végén a város és a kisebbségi önkormányzat összefogásával alakították ki. Azok a családok - köztük magyarok is - költözhettek oda, akik nem tudták kifizetni számláikat, elmaradtak a lakbérrel. Ezek a lakások kezdetben valódi otthonok voltak, mára azonban lelakott, sötét lyukakká váltak, a telepet pedig a halasiak már csak "Harlemként" emlegetik. A városvezetés az áldatlan állapotok megszüntetését tervezi. A helyi cigány kisebbségi önkormányzat közreműködésével folyamatosan költöztetik el a családokat a barlangokká vált lakásokból, amelyeket várhatóan eldózerolnak majd. Korábban több mint százharmincan laktak a "Harlemben", jelenleg harminc alatt van a létszám.

- Többen vidékre költöztek, mások pedig rokonoknál húzták meg magukat, vagy az átmeneti szállón találtak menedéket - mondta Rostás László, a kisebbségi önkormányzat elnöke. Mint hangsúlyozta, lehetőségeikhez mérten igyekeznek támogatni a Szegedi úti családokat az újrakezdésben: segítnek a szociálpolitikai támogatás igénylésében, vagy a költözködésben. A határidő nyár vége: addig mindenkinek el kell hagyni a cigánytelepet.