2024 May 08., Wednesday/Mihály napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kilép a Lungo Dromból Ifj. Bogdán János
2006. 02. 08. 00:00

Kilép a Lungo Drom szervezetből, és ezzel lemond alelnöki posztjáról Ifj. Bogdán János, aki a múlt évben Cigány Demokraták Szövetsége néven új tömörülést hozott létre.

Az Országos Cigány Önkormányzatban a Lungo Drom színeiben képviselői mandátumot szerzett politikus 1997-ben lépett be az országos szervezetbe, és a kongresszus alelnöknek és szóvivőnek választotta. Ifj. Bogdán János lemondását és a szervezetből való kilépését levélben küldi meg a Lungo Drom elnökének, Farkas Flóriánnak, mert úgy véli, az elnök nem kíván kongresszust összehívni a közeljövőben. Döntését azzal indokolta, hogy egyértelművé kívánja tenni lépésével roma politikai szerepét, különösen akkor, amikor "a roma összefogás legnagyobb politikai kihívás és lehetőség előtt áll".

A roma vezető a RomNetnek kijelentette azt is: lemondását és a szervezetből való kilépését már a november 19-i közgyűlésen is szerette volna bejelenteni, de Farkas Flórián nem hívta meg a Szolnokon tartott ünnepi kongresszusra.

"Bíztam abban, hogy a Lungo Drom elnöke kongresszust hív össze még ez évben, a választás előtt, és azok az emberek előtt tudok lemondani tisztségemről, akik engem megválasztottak" - mondta a roma vezető, aki egy évvel ezelőtt már megfogalmazta, hogy nem ért egyet a szervezet vezetőivel a tekintetben, hogy "néhány listás parlamenti helyért egyik, vagy másik oldalra kötelezzék el magukat".

"A magyarországi cigányság helyzete az egyik legsúlyosabb társadalmi probléma, amelyet a roma öszefogás segítségével, és politikai teljesítményével csak a magyar társadalom képes megoldani. Sem egyik, nem pedig a másik oldal Háry Jánosi ígéretekre nincs szükségünk akkor, amikor a roma ügyben a politikusok Pató Pálként viselkednek" - fogalmazott Ifj. Bogdán János.

A roma vezető korábban nyílt levélben szólította fel a Lungo Drom ünnepi kongresszusát, hogy foglaljanak állás a tekintetben, hogy a 15 éves szervezet részt vegyen-e a roma összefogás erősítésében. "Most kell elkezdenünk a III. évezred roma politikáját építeni, ha nem akarunk továbbra is másodrendű, alamizsnára váró közösség maradni, mert nem parlamenti pártkatonákra, néma leventékre van szüksége a romáknak" - írta levelében. Az Országos Cigány Önkormányzatban is képviselői mandátumot betöltő politikus meggyőződése, hogy a magyarországi cigányság "történelmi lehetőség előtt áll, mert összefogással önálló frakciót alakítva képviselhetnénk a cigányságot a Parlamentben jövő évi sikeres választásokat követően.

"Másfél évtizedes politikai tapasztalatomat arra kívánom használni, hogy a kihívásoknak eleget tegyünk, megfeleljünk, és a lehetőséggel élni tudjunk a magyar társadalom hosszú, a roma népcsoport azonnali érdekében" - mondta a RomNetnek Ifj. Bogdán János, aki a továbbiakban politikai pályáját a CDSZ nevű tömörülés élén folytatja, amely közlése szerint "a nevéhez méltóan cigány lesz, demokratákból áll, és szövetségi politikában gondolkodik".

Január 30-án választási együttműködési megállapodást kötött az Ifj. Bogdán János által vezetett Cigány Demokraták Szövetsége (CDSZ) és a Kolompár Orbán vezette MCF-Roma Összefogás, akik célul tűzik ki a többi között a szegregáció felszámolását az oktatásban, valamint a cigányság visszavezetését a munka világába. A CDSZ 40 képviselőjelöltje az MCF-Roma Összefogás színeiben indul az országgyűlési választásokon.

A Cigány Demokraták Szövetsége december elején alakult meg. Az elnök szerint a szervezet tagjai 250 cigány kisebbségi önkormányzat, valamint 21 civil szervezet véleményét képviselik. Ifj. Bogdán János szerint legalább ekkora érdeklődés várható azoktól a nem roma szervezetektől, akik hasonlóan fontosnak tartják a társadalom alsó harmadában élők politikai, gazdasági, jogi és szociális rehabilitációját.

Ifj. Bogdán János lemondásával kapcsolatban Farkas Flórián fideszes parlamenti képviselőt, a Lungo Drom elnökét a RomNetnek többszöri próbálkozás ellenére nem sikerült telefonon elérnie.