2024 April 27., Saturday/Zita napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Romakérdés: rongyokkal és műanyag hulladékkal fűtenek
2006. 02. 04. 00:00

Fekete füst és orrfacsaró bűz lepi el Kunszentmiklóst hetek óta. A helybéli roma családok egy része ugyanis a bálás rongyokkal és cipőkkel tüzel.

Két hete fekete füst gomolyog Kunszentmiklós fölött. A helyi romák közül néhányan ugyanis a Németországból kamionszámra behozott rongyokkal és műanyaggal tüzelnek a téli hónapokban. Emiatt nemcsak a füst lepi el a várost, hanem az égett gumi orrfacsaró bűze is terjed. A romák képviselője szerint a szegénység és a munkanélküliség okolható mindezért.

"Lehet, hogy a környezetnek nem annyira jó ez, de viszont a családoknak nagyon nagy segítség ez, hogy vesznek egy bálát, olyan 2000 forint, vagy 2500 forintos, ezzel egy hónapig ki tudnak tüzelni. Hideg házban kisgyerekekkel nem lehet lenni. A legnagyobb probléma, hogy Kunszentmiklóson nincs munkájuk, akárhova mennek, nem tudnak elhelyezkedni" - magyarázta Sárközi Gyula, a cigány kisebbségi önkormányzat elnöke.

Az önkormányzat ötvenezer forintos büntetést szabott ki, a hulladékégetés azonban folytatódik. A jövőben a környezetszennyezők újabb büntetésekre számíthatnak, amelyeket adó módjára hajthatnak be rajtuk.

A bálás ruha egy részét a romák a környező települések piacain próbálják eladni. A kunszentmiklósiak közül sokan úgy vélik, a gumiégetésnek, füstnek és bűznek csak a tavasz vethet véget.