2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Tiszteletet a cigány himnusznak is
2006. 01. 31. 00:00

Törvényi szabályozást sürget Vajda László, a Zala Megyi Közgyűlés kisebbségi tanácsnoka, hogy a roma himnuszt ne énekelhessék különböző stílusokban.

"Felháborodásomat kell kifejeznem a roma himnuszok nem megfelelő helyen, időben és stílusban való előadása miatt. Most már nem először hallottam, hogy a romák nemzeti himnuszait /Beás, Lovári/ cigány és magyar együttesek nagy bátorsággal különböző modern zenei stílusban adják elő bárhol, és bármikor" - írja a Zala megyei roma pulitikus a RomNethez kedden eljuttatott közleményében.

Vajda László úgy fogalmazott: "szeretném kérni a parlamentben a roma képviselő honatyákat és az országos roma vezetőket, hogy álljanak ki amellett - akár a törvény erejével is - hogy a különböző előadóművészek önkényesen ne énekelhessék bárhol, bármikor, bármely stílusban a magyarországi cigányok nemzeti dalait." A roma vezető úgy véli, az előadók nincsenek tekintettel arra, hogy a különféle feldolgozások esetleg sérthetik a roma emberek érzéseit. Mint írja, legutóbb, a mai napon egyik kereskedelmi csatorna reggeli műsorában hangzott el a Beás himnusz nem odaillő módon.