2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Roma szervezetek az MSZP mögé sorakoztak Szabolcsban
2006. 01. 30. 00:00

A megye tíz választókörzetében működő, a baloldali értékeket felvállaló roma szerveződések segítik a szocialisták kampányát, gyűjtik a képviselői ajánló szelvényeket.

A megye tíz választókörzetében működő, a baloldali értékeket felvállaló roma szerveződések segítik a szocialisták kampányát, gyűjtik a képviselői ajánló szelvényeket és a választási fórumokon, illetve személyes meggyőzéseken azt ajánlják a nemzetiség tagjainak, hogy az MSZP-re szavazzanak, s így a mostani vezető kormánypárt folytatni tudja a kisebbség felzárkóztatásáért 2002-ben megkezdett programjait - mondta Gallyas József.

Az MSZP területi pártlistáján is helyet kapott roma civilszervezeti vezető kiemelte: a cigányság jövője azon múlik, hogy az Európai Unió következő, 2007-2013 közötti költségvetési időszakában rendelkezésre álló közösségi forrásokból mit hasznosít az ország a népcsoport életkörülményeinek javítására.

Horváth János, a Cigány Szervezetek Országos Szövetségének szabolcsi alelnöke hozzátette, hogy az MSZP-SZDSZ kormány már bizonyított, a foglalkoztatási programokba, munkaerőpiaci képzésekbe jelentős számban vontak be romákat, javították a roma gyermekek iskolai tanulásának körülményeit, továbbá a lakhatási feltételeket és a kisebbség szociális-egészségügyi ellátását.

Megemlítette a roma államtitkárság működtetését, a minisztériumi referensek és miniszteri biztosok foglalkoztatást is.

"Azt reméljük, hogy a készülő második Nemzeti Fejlesztési Tervben külön fejezet foglalkozik majd a roma felzárkóztatással" - jelentette ki.

Balogh Mihály, a tiszalöki roma szervezet vezetője természetesnek tartotta, hogy a kisebbségi szerveződések a baloldal támogatására szólítanak fel, hiszen - mint hangsúlyozta - "szegénységpolitikát mindig is a baloldal vállalta fel, és a legutóbbi négy évben az Európai Unió anyagi támogatásával egy hatékony program el is kezdődött a nehéz sorsú emberek élethelyzetének javításáért".

Szabados József, az MSZP szabolcsi elnöke a sajtótájékoztatón elmondta: a párt térségi szervezeténél roma tagozat alakult, s a párttagok között jelentős számban találhatók cigány származású emberek, akik aktívan politizálnak a nemzetiség helyzetének jobbra fordításáért.