2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Újabb emberi jogi sérelmek Romániában
2006. 01. 29. 00:00

50 embert, köztük nőket és kisgyermekeket tettek utcára -15 °C-os hidegben - áll Mohácsi Viktória RomNetnek eljuttatott közleményében.

Mohácsi Viktória közleményében sajnálatosnak tartja, hogy Romániában elszaporodtak a hatóságok által a romák sérelmére elkövetett erőszakos cselekmények. A képviselő értesülései alapján 2005. novemberében Kolozsvár környékén a bukarestihez hasonló kilakoltatás és házrombolás történt.
 
Európai Parlamenti képviselő közleményében felhívta a figyelmet arra is, hogy mindent meg fog tenni azért, hogy Európában a 21. században ne történhessenek meg a bukarestihez hasonló esetek. Folyamatos figyelemmel követi a romániai fejleményeket az ottani civil szervezetek segítségével. Várják a román hatóságok magyarázatát és intézkedését.
 
Ma, a Holokauszt nemzetközi emléknapján fontos, hogy ne csak emlékezzünk a múltbéli rettenetre. Ne hagyjuk, hogy még egyszer megtörténhessen - tette hozzá közleményében Mohácsi Viktória.
.hu


A Romani CRISS 2006.01.25-én kiadott sajtóközleményének nem hivatalos fordítása

2006. január 24-én Bukarest I. kerületében a Chitila Triaj utcában a helyi önkormányzat leromboltatott 7 romák által lakott házat. Az akció előtt 1 nappal szóban tájékoztatták őket arról, hogy másnap lerombolják házaikat. A Romani CRISS roma civil szervezet csapata szemtanúja volt az eseményeknek: a rendőrök (a speciális beavatkozó egységgel kiegészítve) tíz személyautóval és egy busszal érkeztek a helyszínre, amit már a Romani CRISS tagjai nem közelíthettek meg, holott nyilvános helynek számít. A körülbelül 50 romának (Románia állampolgárai) nem engedték, hogy bármit is magukkal vigyenek házaikból, még személyazonosságukat igazoló okirataikat sem. A rendőrök begyűjtötték az összes ingóságot (bútorok, ruhák, elektromos berendezések, stb.) de semmiféle jegyzőkönyvet nem írtak erről. "Most hova menjünk? Lerombolták a házamat, a feleségemet az egy éves gyermekemmel a karján vékony ruhákban kidobták a hidegbe, és még azt se engedték meg, hogy cipőt húzzon a gyerek lábára. Még az ételeinket is kidobálták" - meséli Zamfir Zamfirel az egyik lerombolt ház lakója. A romákat fenyegették és ütlegelték. Egyiküket egy puskatussal ütötte szemen egy rendőr, őt a Romani CRISS emberei szállították kórházba, a másik bántalmazottat a Matei Bals kórházban látták el. A házakat előzetes írásbeli figyelmeztetés és jogerős bírósági ítélet hiányában rombolták le, -15 °C-os hidegben. Semmilyen alternatív lakhelyet nem biztosítottak a romák számára, holott erre nemzetközi megállapodások kötelezik a román államot. "Hivatalos állásfoglalásra várunk a Polgármesteri Hivataltól, a Belügyminisztériumtól és a kormánytól a helyzettel kapcsolatban." - mondta Magda Matache, a Romani CRISS vezetője. A Romani CRISS tájékoztatja a közvéleményt, a Román Kormányt, az Elnökséget és a releváns nemzeti és nemzetközi szervezeteket a szituációról. Bíróság elé visszük az ügyet, keresetet nyújtunk be a hatóság erőszakos magatartás vádjával. A házak helyét adó terület jogi státuszától függően vizsgáljuk a lehetőségét, hogy magántulajdon rongálása és magánlaksértés vádakkal egészítjük ki a keresetet.