2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Képviselő segített a kárpótlási csalásban Zalaegerszeg
2006. 01. 27. 00:00

A Dömötör Csaba által az egerszegi cigány kisebbségi önkormányzat nevében aláírt és lepecsételt papírokat eljuttatták Budapestre.

Történt 2003-ban, hogy az Osztrák Megbékélési Alap anyagi jóvátételt ajánlott fel azoknak, akiket a II. világháború idején kényszermunkára hurcoltak Ausztriába. Ehhez kérdőívet kellett kitölteni és aláíratni olyan személlyel, aki tanúsította a meghurcoltatást. Dömötör Csaba 2003 szeptemberében három személyt egy idős asszonyt és egy házaspárt - vett rá, hogy hamis adatokkal - miszerint 1944 őszétől a következő év tavaszáig Siegendorf faluban voltak kényszermunkán - töltsék ki a kérdőívet és nyújtsák be az ügyintézéssel megbízott Magyar Zsidó Örökség Közalapítványhoz.

A Dömötör Csaba által az egerszegi cigány kisebbségi önkormányzat nevében aláírt és lepecsételt papírokat eljuttatták Budapestre. Időközben azonban újfajta kérdőíveket bocsátottak ki, így a kérelmet meg kellett ismételni. Ez az egyik személy esetében megtörtént. Az azóta elhalálozott asszony bankszámlájára a hamis dokumentumok alapján 2004 augusztusában 1,9 millió forintot át is utaltak. A házaspár azonban nem újította meg kérelmét, így a nekik járó 5,8 millió forintot végül nem fizették ki. A bíróság Dömötör Csabát a felbujtás mellett magánokirat-hamisításért marasztalta el és ítélte jogerősen 480 ezer forint pénzbüntetésre.