2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Csaknem két hónapja éheznek az alsószentmártoni romák
2006. 01. 24. 00:00

Alsószentmártonban november óta éheznek, és lázadást helyeztek kilátásba a romák, miután nem kapták meg segélyüket.

Az Államkincstár az év végi elszámolás miatt több hetes késéssel utalja csak át a településnek a december havi normatívát. A község eladósodott önkormányzata pedig nem tudta megelőlegezni az arra jogosultaknak a szociális segélyezésre fordítható nyolcmillió forintot, és a bankoktól sem kapott hitelt. Ezért a romák lakta településen az emberek november óta gyakorlatilag éheznek, és lázadást helyeztek kilátásba. Budai László, a helyi roma önkormányzat elnöke elmondta: csaknem ezerkétszáz lakosa van a községnek.

Alsószentmártonban mindenki munkanélküli, hat embert kivéve, akik közhasznú munkásként dolgoznak az önkormányzatnál. Az elnök szerint, ha akarnának sem tudnának elhelyezkedni a romák, mert nincs munkahely a környéken. Hozzátette: november végén volt utoljára segélyosztás, mára kiürült a családok éléskamrája és sokuknak elfogyott a tűzrevalója is.

"Nem csoda, ha zúgolódnak az emberek"- vélte az elnök. Az éhséglázadás elkerülésére a Belügyminisztérium átutalt ötmillió forintot az önkormányzat számlájára a "működésképtelen önkormányzatok egyéb működési támogatására" fenntartott keretből, melyet február közepéig kell visszafizetnie az eladósodott önkormányzatnak - tudta meg a Roma Sajtóközpont.

A falu alpolgármestere azt közölte: a helyhatóság segélyelőleget, a roma önkormányzat pedig családonként négy kiló lisztet oszt szét az emberek között. Budai Péter azt reméli, még a héten megérkezik az Államkincstártól az önkormányzat számlájára a decemberi normatíva.