2024 April 23., Tuesday/Béla napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kezdődik a jászladányi iskola pere
2006. 01. 18. 00:00

Az Egyenlő Bánásmód hatóság is részt vesz a jászladányi alapítványi iskola ügyében január 18-án kezdődő perben.

Demeter Judit, az Egyenlő Bánásmód Hatóság elnöke bejelentette, az EBH is részt kíván venni a tárgyaláson. A perben a bíróságnak arról kell döntenie, hogy megsértette-e az egyenlő bánásmód elvét a jászladányi önkormányzat azzal, hogy engedélyezte az iskola épületének kettéválasztását.

A hatóság szerint a magyar és roma gyerekek elkülönítése jogsértő módon történt, ezzel sérült valamennyi gyerek emberi méltósághoz való alkotmányos joga.

Mint ismeretes a Megyei Közigazgatási Hivatal elsőször 2002-ben fordult a bírósághoz. Akkor arra alapozta keresetét, hogy a jászladányi képviselőtestület az iskolaépületet úgy adta bérbe az alapítványi iskolának, hogy nem kérte ki a helyi kisebbségi önkormányzat egyetértését és a megyei önkormányzat szakvéleményét. Ezt a keresetet első fokon a Szolnok Megyei, majd 2003-ban jogerősen a Legfelsőbb Bíróság is elutasította.

Másodszor Magyar Bálint oktatási miniszter felhívására vitte bíróságra az ügyet az Országos Közoktatási Értékelési és Vizsgaközpont (OKÉV) Jászladányban elvégzett vizsgálatainak megállapításai alapján. Az OKÉV szerint a településen kialakult oktatási helyzet sérti az egyenlő bánásmód és az esélyegyenlőség követelményét. A felperes keresetét az első fokon eljáró Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Bíróság 2004 júniusában idézés kibocsátása nélkül utasította el, és arra hivatkozott, hogy a felek között ebben a tárgyban egyszer már született jogerős végzés. A másodfokon eljárt Fővárosi Ítélőtábla viszont úgy határozott, új, első fokú eljárás lefolytatása szükséges.