2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Eljárás indult a romák táborát felgyújtó polgármester ellen
2006. 01. 18. 00:00

A Libération című napilapnak nyilatkozó Habig szerint ő jó szándékkal gyújtotta fel a "valóságos bádogvárost", amely éppen üres volt és amelynek felszámolása nagyon költséges lett volna.

Michel Habig volt konzervatív parlamenti képviselő, a Mulhouse és Colmar között található, 6700 lakosú kisvárosnak a kormányzó Népi Mozgalom Uniójához (UMP) tartozó polgármestere ellen a strasbourgi ügyészség indított eljárást szándékos gyújtogatás vádjával, ugyanis az érintetteket hétfőn meghallgató colmari ügyészség az Ensisheimben található büntetés-végrehajtási intézmény miatt "mindennapos kapcsolatokat" ápol a polgármesterrel.

"A lakókocsik szándékos felgyújtása nem része a városvezetők rendelkezésre álló módszereknek, legyen szó bármilyen problémáról" - jelentette ki Bernard Legras colmari államügyész a meghallgatáson. Az ügyészség álláspontja szerint a lakókocsiban élők lakóhelyének számító táborhely felszámolásához a colmari bíróság engedélyére lett volna szükség, amelyet a román és horvát állampolgárok Franciaországból való kiutasításának kellett volna megelőznie.

A táborhely felszámolásáról a prefektúra és a csendőrség képviselőinek jelenlétében a polgármesteri hivatalban december 21-én megszületett döntést követően Ensisheim önkormányzata elmulasztotta a bírósági kérelem benyújtását.

A Libération című napilapnak nyilatkozó Habig szerint ő jó szándékkal gyújtotta fel a "valóságos bádogvárost", amely éppen üres volt és amelynek felszámolása nagyon költséges lett volna. "Ha tudtam volna, hogy az ügy ekkorára dagad, nem tettem volna. Ez egyszerűen hatékonyság kérdése volt" - fűzte hozzá.

A kisvárost törvény kötelezi 2006-ban egy, a lakókocsikban élő, vándorló romák fogadására alkalmas terület kialakítására a település határában.