HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Eljárás indult a romák táborát felgyújtó polgármester ellen

betűméret csökkentése betűméret növelése
2006 Január 18    Forrás: HVG


Ez a cikk archív

Tíz év szabadságvesztéssel és 150 ezer euró pénzbüntetéssel sújtható bűncselekmény vádjával indult eljárás az elzászi Ensisheim polgármestere ellen, aki a kisváros határában román és horvát romák táborhelyét hat csendőr jelenlétében maga gyújtotta fel - írják a francia napilapok.

Hirdetmény

Michel Habig volt konzervatív parlamenti képviselő, a Mulhouse és Colmar között található, 6700 lakosú kisvárosnak a kormányzó Népi Mozgalom Uniójához (UMP) tartozó polgármestere ellen a strasbourgi ügyészség indított eljárást szándékos gyújtogatás vádjával, ugyanis az érintetteket hétfőn meghallgató colmari ügyészség az Ensisheimben található büntetés-végrehajtási intézmény miatt "mindennapos kapcsolatokat" ápol a polgármesterrel.

"A lakókocsik szándékos felgyújtása nem része a városvezetők rendelkezésre álló módszereknek, legyen szó bármilyen problémáról" - jelentette ki Bernard Legras colmari államügyész a meghallgatáson. Az ügyészség álláspontja szerint a lakókocsiban élők lakóhelyének számító táborhely felszámolásához a colmari bíróság engedélyére lett volna szükség, amelyet a román és horvát állampolgárok Franciaországból való kiutasításának kellett volna megelőznie.

A táborhely felszámolásáról a prefektúra és a csendőrség képviselőinek jelenlétében a polgármesteri hivatalban december 21-én megszületett döntést követően Ensisheim önkormányzata elmulasztotta a bírósági kérelem benyújtását.

A Libération című napilapnak nyilatkozó Habig szerint ő jó szándékkal gyújtotta fel a "valóságos bádogvárost", amely éppen üres volt és amelynek felszámolása nagyon költséges lett volna. "Ha tudtam volna, hogy az ügy ekkorára dagad, nem tettem volna. Ez egyszerűen hatékonyság kérdése volt" - fűzte hozzá.

A kisvárost törvény kötelezi 2006-ban egy, a lakókocsikban élő, vándorló romák fogadására alkalmas terület kialakítására a település határában.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Szeptember   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Új jelentés szedi szét Járóka Lívia állításait a magyarországi romák helyzetéről

  • Németh Zsolt: az európai történelem és a cigányság története szervesen összekapcsolódik

  • Budapest Ritmo - Idén a roma kultúra áll a középpontban

  • Roma Pride 2018: “Te is a nemzet része vagy!”

  • Roma Büszkeség Napja -„Egyformán vagyunk emberek”CÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt