2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Ólomszennyezett táboraik elhagyására kérik a romákat
2006. 01. 06. 00:00

Ólommal erősen szennyezett észak-koszovói táboraik elhagyására szólított fel három romaközösséget csütörtökön a Koszovót irányító ENSZ-adminisztráció.

Az ENSZ-adminisztráció ideiglenes lakhelyeket készített elő e romák számára a közeli Kosovska Mitrovicában, egy volt katonai támaszponton, amelyet nemrégiben hagytak el az ott szolgáló francia békefenntartó katonák. Az új helyen nem éri káros anyagok hatása az áttelepülők szervezetét, jobb higiéniai, egészségügyi és infrastrukturális feltételek várnak a romákra - közölték az illetékesek.

A három roma közösség a koszovói háború végén koszovói albánok elől menekült el korábbi telepeiről a mostaniakra, amelyek egy ipari körzet peremén létesültek. A telepek földje ólommal súlyosan szennyezett. 125 roma család, mintegy 560 személy él hat éve a három hevenyészett táborban. Az Egészségügyi Világszervezet nemrégiben végzett vizsgálatai kimutatták, hogy a három táborban élő gyermekek vérében kritikus szintre halmozódott az ólomszennyeződés.

A koszovói albán fegyveresek azért rontottak rá 1999-ben a három romaközösségre, mert azzal vádolták őket, hogy segítették a szerb biztonsági erőket a tartományban működő albán szakadárok üldözésében.