2024 April 27., Saturday/Zita napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Nemzetközi pénzügyi alap a Roma Évtized programjának
2006. 01. 06. 00:00

A Világbank kezdeményezésére nemzetközi pénzügyi alapot hoznak létre a Roma Integráció Évtizede Programjához.

Az Évtized nemzetközi pénzügyi alaphoz, amely idén év elején jön létre több európai ország is hozzájárul: Szlovákia, Bulgária, Horvátország, Csehország, Magyarország, Macedónia, Szerbia-Montenegró és Románia.

Az Évtized programot ezen kívül finanszírozni fogja a Nyílt Társadalom Intézet (OSI) és a Világbank, amely az adminisztrátori feladatokat is végzi.

Buzetzky Tünde, a Világbank kommunikációs és operációs elemzője a Roma Sajtóközpontnak azt mondta: az alap célja, hogy eszközként szolgálja a résztvevő országokat és nemzetközi szervezeteket az Évtized program megvalósításának koordinálásában.

A támogatás két fő területre fókuszál: támogatja az országok közötti tapasztalatcserét tréningek és munkaülések formájában, amelyek előremozdítják az Évtized Cselekvési Terv teljesítését, valamint segíti az Évtized program rendszeres értékelését. Buzetzky hozzátette: a Világbank örömmel veszi, hogy a magyar kormány is kész hozzájárulni húszezer euróval az alaphoz.

Ürmös Andor az ICSSZEM Roma Integrációs Főosztályának vezetője az ügyben azt közölte: a Világbank levélben már felvette a kapcsolatot a magyar pénzügyminiszterrel.

A főosztályvezető ugyanakkor arról még nem értesült, hogy a kormány miből, honnan különíti el a pénzügyi alapnak szánt összegeket, és mikor kezdi el a tárgyalásokat.

Nyolc kelet-közép-európai ország politikusai egy 2003-as budapesti konferencián határozták el, hogy a romák élethelyzetének javítására összehangolt programsorozatot indítanak 2005-től kezdődően tíz éven át. Az Soros György nevével fémjelzett Nyílt Társadalom Intézet (OSI) és a Világbank kezdeményezésére létrejött programot Roma Integráció Évtizede Programnak nevezték el.

A program hivatalos nemzetközi meghirdetésére tavaly februárban Szófiában került sor. A közreműködő országok megállapodtak abban, hogy a nemzetközi esemény után saját országukban is meghirdetik a programot.