2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Sarkozy a pozitív diszkrimináció mellett
2005. 12. 29. 00:00

Nicolas Sarkozy belügyminiszter szerint Franciaországban a pozitív diszkrimináció az egyetlen megoldás, hogy egyenlő esélyeket teremtsenek a társadalom leszakadó rétegei számára.

A keménykezű belügyminiszter a párizsi zavargások után néhány héttel a pozitív megkülönböztetés politikájának bevezetését szorgalmazta, de szemben más országok gyakorlatával, Franciaországban nem vezetnének be kvótákat. Sarkozy szerint törvénybe foglalt és gyakorlatias megoldásokra van szükség.

Bordeaux-ban már működik az a program, amelyben a munkavállalók anonim életrajzokkal pályázhatnak állásokra.

Az eredmények azt mutatják, hogy az így jelentkező munkavállalókat több helyre hívják be, mintha hagyományos CV-vel jelentkeztek volna. Az észak-afrikai származásúak és a bevándorlók között Franciaországban az átlagosnál is magasabb a munkanélküliségi ráta, és többségük úgy érzi, hogy diszkriminálják őket. Egy felmérés szerint az arab hangzású jelentkezőknek ötször kisebb az esélye, hogy behívják őket egy állás interjúra, mint egy franciának.

Társadalomkutatók szerint az októberi végén kezdődött és több hétig tartó elővárosi zavargások egyik magyarázata is a rossz szociális körülményekben és a társadalmi egyenlőtlenségek miatti elégedetlenségben keresendők.