HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Kitelepítik a cigányokat Európa következő kulturális fővárosából

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  Görögország, Patrasz
2005 December 27    Forrás: Index


Ez a cikk archív

Egy hét múlva a görögországi Patrasz lesz Európa kulturális fővárosa. Egy cigányszervezet szerint megkezdték az ott élő cigányok és albánok tömeges kitelepítését.

Hirdetmény

Egy jogvédő szervezet szerint 2006 kulturális fővárosából, a görögországi Patraszból egyre több romát lakoltatnak ki. A görögországi cigány szervezeteket tömörítő Sokadre hálózat ügyészségi vizsgálat megindítását kérte kedden, amiért szerinte Patrasz görögországi város hatóságai törvénytelen eszközökkel lépnek föl a településen élő romákkal szemben.

Hetven családról van szó

A szervezet amiatt emelt panaszt, hogy 2004 júliusa óta megsokszorozódott a január elsejétől Európa kulturális fővárosává váló Patrasz környékén bádogvárosban élő görög és albán cigánycsaládokkal szemben hozott kilakoltatási végzések száma, és egyre gyakoribb az ott élők zaklatása. A szervezet hetven ott élő családról tud.

Korábbi beszámolók szerint a Görög Helsinki Bizottság már 2004 őszén figyelmeztetett arra, hogy a helyi erőszakszervezetek törvénytelenül kilakoltatnak cigányokat.

Görögországban is verekedősök a rendőrök

Az Emberi Jogok Európai Bírósága decemberben elmarasztalta Görögországot, amiért rendőrök bántalmaztak két roma fiatalt, előzőleg, júniusban pedig az Európa Tanács szociális jogok bizottsága mondta ki, hogy Athén megsértette cigányok lakhatáshoz fűződő jogát. Az európai uniós tag Görögországban megközelítőleg 300 ezer cigány él.

Az idén az írországi Cork Európa kulturális fővárosa, jövőre pedig a fent említett Patraszra száll ez a cím. Magyarországon Pécs 2010-ben válik Európa kulturális fővárosává.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lett az ORÖ új elnöke

  • Adventi fogadás az államfőnél

  • Roma ifjúsági tréning Rimaszombatban

  • A miskolci romák polgármestere is akar lenni a frissen megválasztott Veres Pál

  • Dancs Mihály felmondta az ORÖ-s szövetségétCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt