HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Cigánytelep az erdő szélén

betűméret csökkentése betűméret növelése
2005 December 12    Forrás: Somogyi Hírlap


Ez a cikk archív

Fürdőszoba-konténert helyeztek ki a táskai cigánytelepre, ami az ott lakó harmincnyolc roma tisztálkodási és vízvételi lehetőségét teremti meg. Két családot pedig elköltöztettek az erdőszéli kunyhókból, a faluban kaptak albérletet.

Hirdetmény

A romatelepen lakó Horváth család örömmel vállalta, hogy rendben tartja a fürdőszobát. Horváth Tibor ki is jelentette: már nem is olyan szegények. Rendes illemhely van, tudnak fürdeni és a vízért sem kell gyalogolniuk. - Alig várjuk már, hogy beüzemeljék - tette hozzá felesége, Horváth Tibor-né. - A bojler még nem működik tökéletesen, legutóbb is majd három órát javította a villanyszerelő.

Gadányi István polgármester elmondta: a fürdőszoba-konténer három éve használaton kívül volt, ezért kisebb javítások szükségesek. Egyelőre ideiglenes megoldásként helyezték ki a konténert, amit a Homo Borarum civil szervezeten keresztül a Máltai Szeretetszolgálattól kaptak. Két családot pedig - összesen 16 embert - albérletbe költöztettek a faluban. A lakhatási körülmények javítása annak a programnak a része, amire a szociális tárcától ötvenötmillió forintot nyert Táska. A projekt, ami a romatelepek felszámolását és a társadalmi-szociális beilleszkedés elősegítését célozta meg, időközben módosult a településen.

- Nemcsak a Táska határában lévő romatelepen lakóknak, hanem a faluban élő legszegényebbeken is szeretnénk segíteni - tette hozzá a polgármester. - Ezért együttműködési megállapodást kötöttünk a Homo Borarum szervezettel. Wagner Gábor kuratóriumi elnök elmondta: még nagyon a munka elején vannak, amit több évre ütemeztek be. Elsőként a téli kríziskezelés a legfontosabb. A romatelepet nem lehet egyik napról a másikra felszámolni. Az integráció elősegítése szerepel az első helyen, amibe az egész falu szegénységben élő embereit is bevonják.Romák és szegények

A felmérések szerint Somogyban 40 romatelep található. A táskai faluvégen tíz romacsalád, ötvennégy felnőtt és gyermek lakott a legalapvetőbb higiénia nélkül. Egy-egy összetákolt kunyhóban több mint tíz ember húzódott meg. Táska 491 lakosának tizenöt százaléka él a legszerényebb körülmények között.

Táska a "vadteleppel" rendelkező települések közé tartozik, ahol a családok a településeken kívül, kezdetleges, háznak nem minősíthető építményekben húzzák meg magukat. Táska 55 000 000 Ft-ot nyert a kormány által kiírt telepfelszámolási program keretén belül.


Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Augusztus   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Visszafogadta a Fidesz a cigányozó edelényi polgármestert

  • Farkas Flórián pofátlansága: folytatnia kell az elért sikerek megtartásáért…..

  • Kis Grófo képével cigányozott a szolnoki ellenzék

  • Felosztanák Farkas Flórián birodalmát

  • A cigányok felzárkóztatása az egész társadalom ügyeCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt