2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Megalakult a CDSZ
2005. 12. 05. 00:00

A szombaton megalakult szövetség tagjai 250 cigány kisebbségi önkormányzat, valamint 21 civil szervezet véleményét képviseli.

Ifj. Bogdán János, aki a Lungo Drom alelnöki tisztségét is betölti jelenleg, úgy fogalmazott: az elmúlt 15 év történéseinek ismeretében nem maradt más lehetősége a cigányságnak, mint saját sorsa irányítását a saját kezébe vennie. "Elég volt abból, hogy mások döntsenek rólunk, helyettünk, nélkülünk, ezért sikerülnie kell a roma társadalmi összefogásnak, amelynek eredményeként 2006 lesz a magyarországi cigányság életében az első szabad választás" - jelentette ki a CDSZ elnöke.

A szombaton megalakult szövetség tagjai 250 cigány kisebbségi önkormányzat, valamint 21 civil szervezet véleményét képviseli - közölte az elnök Ifj. Bogdán János, aki szerint legalább ekkora érdeklődés várható azoktól a nem roma szervezetektől, akik hasonlóan fontosnak tartják a társadalom alsó harmadában élők politikai, gazdasági, jogi és szociális rehabilitációját.

A RomNet más roma civil szervezetek vezetőitől úgy értesült, hogy a Fidesszel szövetségben lévő Lungo Drom tagságában, és a Magyar Szocialista Párthoz közel álló Cigány Szervezetek Országos Szövetségében (CSZOSZ) "megindult az erjedés" és több vezető személyiség is csatlakozni kíván az újonnan létrehozott Cigány Demokraták Szövetségéhez. A két szervezet vezetőjét a RomNetnek telefonon nem sikerült utolérnie.

Ifj. Bogdán János a RomNetnek elmondta azt is, hogy a Farkas Flórián által vezetett lungo dromos tisztségétől csak a szervezet következő tisztújító kongresszusán kíván megválni.

A CDSZ elnöke a RomNet kérdésére úgy fogalmazott, hogy a Kolompár Orbán vezette MCF- Roma Összefogással "minden esély meg van a közös gondolkodásra, a kabát megvan, már csak a megfelelő gombokat kell hozzá megtalálnunk". Más olyan roma szervezetekkel, akik büszkén vállalják roma identitásukat, és vállalják a megmérettetést a jövő évi választásokon, természetesnek véli a szövetséget.

"Fel kell nőnünk végre az előttünk álló nehéz feladathoz, és alkalmasnak kell lennünk arra, hogy vállaljuk a kihívásokat, és élni tudjunk a történelmi lehetőséggel" - jelentette ki a roma vezető.