2024 April 27., Saturday/Zita napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Újratárgyalják a jászladányi alapítványi iskola ügyét
2005. 11. 11. 00:00

A jászladányi alapítványi iskola ügyét 2002-ben lezárták, ennek ellenére szakvélemények hiányára hivatkozva újabb tárgyalást kért a Közigazgatási Hivatal vezetője.

A jászladányi alapítványi iskola ügyét 2002-ben lezárták, ennek ellenére szakvélemények hiányára hivatkozva újabb tárgyalást kért a Közigazgatási Hivatal vezetője. Mint ismert a Kisebbségi Önkormányzat akkor amiatt tiltakozott, hogy az általános iskola épületének egyik felében működő alaptványi iskola csak a rendezett családi hátterű gyerekek számára jött létre, kirekesztve ezáltal a hátrányos helyzetű roma tanulókat.

A felperes szerint továbbra is jogsértő az alapítványi iskola működése, mert azáltal, hogy a jászladányi önkormányzat bérbe adja az alapítványnak az általános iskola egy részét, megosztja az iskola tanulóközösségét, és megsérti nemcsak az egyenlő bánásmód elvét, de az általános alapoktatáshoz való jog elvét is.

Az iskola jogi képviselője szerint a Közigazgatási Hivatal vezetője egy vagyoni döntésből közoktatási ügyet akar kreálni, mivel a jog szerint az önkormányzat ebben az esetben a saját tulajdonával rendelkezett. Az alperes szerint az alapítványi iskola létrejöttével nem csorbult, hanem bővült a tanulási lehetőség, és leszögezte, hogy az önkormányzati iskolában is megfelelő az oktatás minősége.

A Közigazgatási Hivatal vezetője, oktatási pszichológus és szociológus szakértő bevonását is kérte az ügyben, ennek a bróság helyt adott, így a tárgyalás jövő januárban folytatódik.