2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Civil pénzek partközeli alapítványoknak
2005. 11. 11. 00:00

A Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) 4,1 millió forint támogatást adott a szocialista Hanti Vilmos által vezetett Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalmának.

A Nemzeti Civil Alapprogram (NCA) hétmilliárd forintos előirányzatát a kormány tartalék- és maradványképzési utasításai miatt csak az év végére és jövőre utalják át jogosultjainak, a civileknek. Idén év végén a pénz 60 százalékára számíthatnak, a fennmaradóra csak jövőre.

Az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium háttérintézményeként működő Mobilitás által szétosztandó 428 millió forintot eddig szintén hiába várták az ifjúsági táborozásokat, kulturális vagy egészségmegőrző rendezvényeket szervező társaságok, pénzüket a kormányzati takarékossági intézkedések miatt nem kapták meg.

Mindeközben a szocialista Hanti Vilmos által vezetett Magyarországi Gyermekbarátok Mozgalma 4,1 millió forintra számíthat a Nemzeti Civil Alapprogram közép-magyarországi kollégiumától, holott ezek a régiós kollégiumok az esetek nagy többségében néhány százezres támogatást ítélnek oda. Érdekesség, hogy az NCA közép-magyarországi kollégiumának, tehát a pénzelosztó testületnek maga Hanti Vilmos, az MSZP emberjogi és gyermektagozatának elnöke is tagja.

Göncz Kinga miniszter pedig nemcsak mint a civil pályázati pénzek elosztásáért végső soron felelős miniszterként érintett a támogatási összegek kapcsán, hanem egykori alapítványai által is. Életrajzából kiderül: "az Autonómia és a RÉS Alapítvány kuratóriumának elnöke, tagja a Soros Alapítvány kuratóriumának". Az Autonómia és a RÉS alapítványok 2004-ben és idén mintegy 14,5 millió forintban részesültek, illetve részesülnek a Nemzeti Civil Alapprogram révén. A támogatások jelentős részét már felvette a két alapítvány.

A Roma Kulturális alapnál sem más a helyzet. A döntési lista alapján jól kivehető, hogy kuratórium (MACIKA) tagjaihoz (http://www.macika.hu/frames/kurlista.htm) közel álló civil és magán személyek részesültek elsősorban magas összegű támogatásban. A RomNet információja szerint már a döntés nyilvános kihirdetése előtt több civil szervezetnek kiutalták a pályázaton elnyert összeget. Egyes, nevük elhallgatását kérő civil vezetők szerint, utolsó leosztás történt a Magyarorszcági Cigányok Közalapítvány költségvetéséből.