2024 April 24., Wednesday/György napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A sztárokat is támadták már származásuk miatt
2005. 11. 11. 00:00

Magyarországon a roma kisebbséghez tartozókat sajnos gyakran érik támadások származásuk miatt. Ha nem is fizikailag bántalmazzák őket, de előfordul a hátrányos megkülönböztetés.

LL Junior nemrégiben az Éjszakákat jártam című dalban énekelte meg a hátrányos megkülönböztetéssel kapcsolatos gondolatait. Az énekes családja gyermekkorában anyagi gondokkal küzdött, és a dal is erre emlékezik: az édesanyja vitte utána az iskolába az ételt, ezért csúfolták. Komolyabb incidense nem volt a roma származása miatt. Ez a dal sem igazán a romakérdésről szól, hanem a megkülönböztetésről általában.

Gáspár Győzikének egyetlen rossz élménye volt, még a zenei pályája elején. - A dáridós korszakomban történt, amikor a Romantic még kezdő zenekar volt. Az egyik zenésztársam mondta, hogy "ilyen büdös cigányokkal nem lépek közösen színpadra." Ez nagyon rosszul esett, azóta sem beszélek az illetővel. Az ilyeneket irigy, buta embernek tartom. Úgy gondolom, hogy a heti két és félmilliós nézőszám azért jelent valamit: a műsorom népszerű. Nem célom, hogy politizáljak, erre ott vannak a képviselők. Egyszerűen csak szórakoztatni szeretném az embereket.

Oláh Ibolya mindig is elhatárolódott a származását firtató kérdésektől. - Sosem szerettem erről beszélni - válaszolta kérdésünkre, miszerint érte-e már valaha is roma származása miatt bármilyen atrocitás életében. - Ez nem fontos, ennél vannak fontosabb dolgok is. Pont azért sem törődöm ezzel, hogy se előnyöm, se hátrányom ne származzon ebből. Ezernyi más dologgal érdemesebb szerintem foglalkozni - reagált Ibolya a témával kapcsolatban.

Caramel a Napi Ásznak elmondta, nem érzi se előnyét, se hátrányát annak, hogy roma származású. Reméli, hogy az emberek nem a származása, hanem a zenéje alapján minősítik őt.

Gáspár Laci nem tagadja, őt is érték kellemetlen inzultusok korábban, azokról azonban nem akar beszélni.

- Szerintem nincs olyan roma Magyarországon, akit ne ért volna hátrányos megkülönböztetés. A velem történt esetekről azért nem kívánok beszélni, mert szinte már nem is emlékszem azokra, túlléptem rajtuk. Nem is hiszem, hogy érdemes lenne ezen rágódnia az embernek. A származásom miatt sokkal keményebben kellett dolgoznom, sokkal többet kellett bizonyítanom az elismeréshez, mint másoknak. Ugyanakkor, azt gondolom, hogy a sikerek kapcsán érzett örömöm is ezzel arányosan jóval nagyobb volt.