HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

A sztárokat is támadták már származásuk miatt

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  cigány, roma, sztár
2005 November 11    Forrás: Napi Ász


Ez a cikk archív

Magyarországon a roma kisebbséghez tartozókat sajnos gyakran érik támadások származásuk miatt. Ha nem is fizikailag bántalmazzák őket, de előfordul a hátrányos megkülönböztetés. Rasszista megnyilvánulásoknak olyan romák is áldozatává váltak korábban, akiket ma már tehetségük miatt - jogosan - istenítenek a hazai zenerajongók.

Hirdetmény

LL Junior nemrégiben az Éjszakákat jártam című dalban énekelte meg a hátrányos megkülönböztetéssel kapcsolatos gondolatait. Az énekes családja gyermekkorában anyagi gondokkal küzdött, és a dal is erre emlékezik: az édesanyja vitte utána az iskolába az ételt, ezért csúfolták. Komolyabb incidense nem volt a roma származása miatt. Ez a dal sem igazán a romakérdésről szól, hanem a megkülönböztetésről általában.

Gáspár Győzikének egyetlen rossz élménye volt, még a zenei pályája elején. - A dáridós korszakomban történt, amikor a Romantic még kezdő zenekar volt. Az egyik zenésztársam mondta, hogy "ilyen büdös cigányokkal nem lépek közösen színpadra." Ez nagyon rosszul esett, azóta sem beszélek az illetővel. Az ilyeneket irigy, buta embernek tartom. Úgy gondolom, hogy a heti két és félmilliós nézőszám azért jelent valamit: a műsorom népszerű. Nem célom, hogy politizáljak, erre ott vannak a képviselők. Egyszerűen csak szórakoztatni szeretném az embereket.

Oláh Ibolya mindig is elhatárolódott a származását firtató kérdésektől. - Sosem szerettem erről beszélni - válaszolta kérdésünkre, miszerint érte-e már valaha is roma származása miatt bármilyen atrocitás életében. - Ez nem fontos, ennél vannak fontosabb dolgok is. Pont azért sem törődöm ezzel, hogy se előnyöm, se hátrányom ne származzon ebből. Ezernyi más dologgal érdemesebb szerintem foglalkozni - reagált Ibolya a témával kapcsolatban.

Caramel a Napi Ásznak elmondta, nem érzi se előnyét, se hátrányát annak, hogy roma származású. Reméli, hogy az emberek nem a származása, hanem a zenéje alapján minősítik őt.

Gáspár Laci nem tagadja, őt is érték kellemetlen inzultusok korábban, azokról azonban nem akar beszélni.

- Szerintem nincs olyan roma Magyarországon, akit ne ért volna hátrányos megkülönböztetés. A velem történt esetekről azért nem kívánok beszélni, mert szinte már nem is emlékszem azokra, túlléptem rajtuk. Nem is hiszem, hogy érdemes lenne ezen rágódnia az embernek. A származásom miatt sokkal keményebben kellett dolgoznom, sokkal többet kellett bizonyítanom az elismeréshez, mint másoknak. Ugyanakkor, azt gondolom, hogy a sikerek kapcsán érzett örömöm is ezzel arányosan jóval nagyobb volt.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőket

  • Obstruálások miatt még mindig nem alakulhat meg az ORÖ!

  • Izraelben ad koncerteket a 100 Tagú Cigányzenekar

  • Tüntetést szerveznének az ORÖ új képviselői a megalakulásukért

  • Elutasította a Kúria a Firosz alakulóülésre vonatkozó beadványátCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt