2024 March 29., Friday/Gedeon, Johanna napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Romatyáink költségtérítése
2005. 11. 10. 00:00

Teleki László MSZP-s képviselőnek - a vagyonnyilatkozata szerint - szintén nincs fővárosi lakása. A romaügyi főmegbízott Nagykanizsán, egy 148 m2 családi házban lakik.

Az országos listán képviselői mandátumot szerzett Farkas Flórián az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság, az európai ügyek bizottsága, a holocaust roma áldozatainak nemzetközi és hazai kárpótlását vizsgáló bizottság, valamint az esélyegyenlőségi albizottság tagja. Az Országos Cigány Önkormányzat volt elnöke e mellett a Fidesz frakcióvezető-helyettesi tisztségét is ellátja.

A 27 alkalommal felszólalt ellenzéki képviselő múlt évi vagyonnyilatkozata alapján kiderül, hogy egy 182 m2 szolnoki családi házban lakik, amit még 2002-ben vásárolt. A jövedelemnyilatkozatát üresen hagyta, így nem tudni, hogy képviselői tiszteletdíja, és a bizottsági tagsága után járó pénzeken felül kisebbségi önkormányzati képviselőként, valamint a Lungo Drom elnökeként kap-e, és ha igen mennyi juttatást. Minden esetre a ma közétett adatok szerint tavaly, és tavalyelőtt költségtérítés címén, évi 3 millió 88 ezer 800 forintot, és 1 millió 188 ezer forint szállásköltség-térítésre volt jogosult.

A szintén lungodromos Lukács Mihály az ifjúsági és sportbizottság, valamint a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság tagjaként a képviselői alapdíjának 40 százalékával többet tehet a családi kasszába. A tiszapüspöki, 185 m2 lakásán kívül ő sem rendelkezik budapesti ingatlannal, így a Farkas Flóriánhoz hasonlóan ő is jogosult az évi 1 millió 188 ezer forint szállásköltség-térítésre. A képviselő szintén nem tájékozatta a közvéleményt vagyonnyilatkozatában, hogy a Parlamenti jövedelmén kívül más egyéb bevételi forrást is a magáénak, illetve családjának tudhat-e.

A Magyarországi Cigányokért Közalapítvány elnöki tisztségét is ellátó Varga József, roma származású fideszes képviselőtársaival megegyezően, évi 3 millió 88 ezer 800 forint költségtérítésre, és 1 millió 188 ezer forint szállásköltség-térítésre volt jogosult. A holocaust roma áldozatainak nemzetközi és hazai kárpótlását vizsgáló bizottság, a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság, valamint az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság tagjaként, illetve a roma foglalkoztatási albizottság elnökeként kaphatta meg "járandóságát". Igaz, így bizonyára magasabb jövedelemmel rendelkezhet, mint Lukács Mihály képviselőtársa.

A kormányzati ciklusban összesen 2 alkalommal felszólaló Varga József ellenzéki képviselő legelső megszólalásakor kerek 8 másodpercét vette igénybe. (A/18046 Miért torpant meg a telepfelszámolás? - bejelentés helyettes válaszadó elutasításáról) Megjegyzendő, hogy 3 nappal később, a 2006. évre vonatkozó költségvetéssel kapcsolatban már bőbeszédűbb volt. A November 5-i ülésen már 5 perc 22 másodpercig "rabolta" képviselőtársai és az Országgyűlés idejét.

A Zamárdiban, egy 60 m2 lakásban élő fideszes színekben politizáló honatya vagyonbevallása szerint egy Betéti társaságnak a beltagja, de a hiányosan kitöltött nyilatkozatából nem derül ki, hogy tiszteletdíján más jövedelemmel rendelkezik-e.

Teleki László MSZP-s képviselőnek - a vagyonnyilatkozata szerint - szintén nincs fővárosi lakása. A romaügyi főmegbízott Nagykanizsán, egy 148 m2 családi házban lakik, és a 2004-re vonatkozó vagyonnyilatkozata alapján kiderül: politikai államtitkárként havi bruttó 750 ezer Ft. jövedelemmel rendelkezik. E mellett, mint a nagykanizsai CKÖ elnöke havi bruttó 99 ezer forint tiszteletdíjra is jogosult.

Az esélyegyenlőségi tárca államtitkáraként, a hatályos jogszabályok értelmében, szolgálati lakásról, valamint gépkocsiról, illetve sofőrről az illetékes minisztériumának kell gondoskodnia.

Az országgyűlési képviselők tiszteletdíjáról és költségtérítéséről egy 1990-ben meghozott törvény rendelkezik. Eszerint a képviselő tiszteletdíja két tételből: alap- és pótdíjból tevődhet össze. Az alapdíj a mindenkori miniszteri illetmény 50 százalékának megfelelő összeg, a pótdíjakban pedig attól függően részesülhetnek, hogy tagjai-e valamilyen parlamenti bizottságnak, esetleg ellátnak-e valamilyen frakció-tisztséget. Az alapdíj tehát a miniszteri illetménnyel együtt változik, ebben a ciklusban 165 ezer forinttal kezdték, ezt a következő évben 198 ezerre emelték. 2004-ben változatlan maradt az alapdíj, 2005-ben viszont már 210 ezerre emelkedett. A pótdíjak és költségtérítések az alapdíjhoz igazodnak, egy bizottsági elnöki tisztség rögtön megduplázza azt, de a bizottsági tagságért is az alapdíj negyven százaléka jár. A frakcióvezetők 120, a helyettesek 100 százalékos pluszt kapnak - írja az MNO. A költségtérítések egy része minden képviselőt megillet, ilyen az alkalmazottak után járó térítés, amelyre 2005-ben már havi 126 ezer forintot számolhattak el. Ez évtől a budapesti honatyák utazási költségként havi 147 ezer, a 100 kilométeren belül lakók 210 ezer, a 100 és 200 kilométer közötti lakosok 273 ezer, az ennél is távolabbról járó képviselők 336 ezer forintot vihettek haza havonta ezen a címen. A Magyar Nemzet internetes oldalán található cikk szerzője megjegyzi: a dologhoz hozzátartozik, hogy a képviselők ingyen utazhatnak a hazai tömegközlekedési eszközökön, így lényegében nem is lenne utazási költségük - ha ezt vennék (veszik) igénybe.