2024 April 27., Saturday/Zita napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Tizenöt magyar képviselő a nemzetközi romaszervezetben
2005. 11. 03. 00:00

Az Európai Roma Fórum plenáris ülésére négy roma képviselőt választott az Országos Cigány Önkormányzat.

Kolompár Orbán, a Cigány Önkormányzat elnöke ezt óriási eredménynek és személyes sikerének is tartja. - Közel két éve járok ki Brüsszelbe, és sikerült elérnem azt, hogy Magyarország súlyának és a szervezettségének megfelelően képviselje a romákat az új szerveződésben. És sikerült elérnem, hogy négy roma ember menjen ki, és e mellett minden egyes delegáltnak három helyettest választottunk, ez azt jelenti, hogy elég szép számban, hiszen 15 embert kellett megválasztani, akik időnként, havonta, kéthavonta fognak Brüsszelbe utazni, és fogják ott a magyarországi romák érdekeit képviselni. Fontos, hogy ebben a témakörben először nekem sikerült asztalhoz ültetni azokat a magukat nagynak mondó roma szervezeteket, mint Farkas Flórián, Daróczi Ági aki a romaparlamenttel együtt van. És sikerült megegyezni abban, hogy nem tesszük ki magunkat semmiféle olyan vitának, amely a megosztásra utal a médián keresztül.

Megegyeztünk abban, hogy minden nagy szervezet ad egy delegáltat, a helyetteseket az ülésen résztvevő civil szervezetekre bízzuk. Higgadt és nyugodt körülmények között megválasztottuk a négy embert. Farkas Flórián egy fiatalembert bízott meg, Daróczi Ágit választottuk meg, és én lettem küldött. Én nagyon nagy reményeket fűzök a dologhoz, hiszen az alakuló ülésen azt is elfogadták a roma szervezetek, hogy az Országos Önkormányzat tegyen meg mindent azért, hogy a négy ember vagy a 14 ember kellő adminisztratív keretek között tudja a munkáját elvégezni, ezért felvállaltuk, hogy létrehozzuk a Kelet-Európai Roma Információs Központot Budapesten, a Dohány u. 76. sz. alatt. Ezeknek az embereknek egyfajta adminisztratív kommunikációs segítséget kívánunk nyújtani, hiszen új a terület, nekünk szükség lesz olyan apparátusra, amely előkészíti nekünk az utazást, a szakmai anyagok fordítását, és előkészíti a tárgyalásokat, mielőtt kiutazunk Strassbourgba, hogy mik azok a fontos pontok, amiket kint közösen egységesen tudunk képviselni. Bízom benne, hogy december közepéig az információs központ feláll, a budapesti, nyelvet beszélő roma fiatalok szerepet vállalnak az információs központ működtetésében, irányításában.

- Elnök úr, ez az Európai Roma Fórum hogyan viszonyul az Európai parlamenthez?

- Ez az EP mellett fog működni, nyilván egész Európában fog javaslatokat tenni minden olyan kérdésben, ami érintheti a roma társadalmat.

Új romaügyi biztost neveztek ki a kormányba Orbán Viktor miniszterelnök szerda este Sztojka Attilát nevezte ki egy kormányhatározatban a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztosnak. Ötfős titkárságot is kap.

Közzétette: RomNet – 2021. augusztus 5., csütörtök