2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Parlamenti tényező lehetne egy egységes romapárt
2005. 10. 31. 00:00

Ha létrejön az egységes romapárt, akkor lehet, hogy eldöntheti, melyik oldal alkosson koalíciót - véli Kiszely Zoltán politológus.

- Amennyiben valóban sikerül átlépni az 5 százalékos bejutási küszöböt, akkor egy teljesen új fenoménnel találkozhatunk a magyar politikai rendszeren belül, egy etnikai párt megjelenésével - mondta Kiszely Zoltán.

- Ha visszanézünk egy pár évre, akkor azt látjuk, hogy bizony nagy volt közöttük a széthúzás. Össze lehet őket vonni, hogy egy ilyen cél érdekében együtt dolgozzanak?

- Ez az egész vállalkozásnak a kulcskérdése. Eddig azt tapasztalhattuk, hogy helyi szinten a különböző pártok megkeresték a roma közösségeket és ezek vezetőit, és helyi alkukat kötöttek arra nézve, hogy az az adott közösség hogyan szavazzon. Amennyiben sikerül ezeket a helyi vezetőket felsorakoztatni egy zászló alá, úgy elképzelhető, hogy meglesz az a 250 és 300 ezer közti szavazat, ami az 5 százalékhoz jutáshoz a parlamenti részvétel arányában szükséges. Egy másik komoly kihívás az lehet, hogy ez a roma párt, amennyiben bejut a parlamentbe, nem kiszámítható, hogy milyen szavazási magatartást tanúsít, lehet, hogy ő döntheti el, hogy melyik oldal alkosson koalíciót. Az alkotmányunk ugye kimondja, hogy a Magyarországon élő kisebbségeknek jár a parlamenti képviselet. 13 nemzeti és etnikai kisebbség él Magyarországon, ugye ez 13 mandátumot jelentene a parlamentben. Gondoljunk csak bele, hogy most olyan 6-7 fős a kormánytöbbség. Ez a 13 kisebbségi képviselő eldönthetné mondjuk egy-egy törvénynek a sorsát.