HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Piros lap a rasszizmusnak

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  rasszizmus
2005 Október 24    Forrás: RSK


Ez a cikk archív

Levegőbe emelt piros lapokkal tiltakoztak a rasszizmus ellen a futballisták a pénteki Ferencváros-Diósgyőr találkozón: ez volt az első bajnoki mérkőzés hazánkban, amelyen a focisták nyíltan kiálltak a rasszizmus ellen. A figyelemfelkeltő akciót a Futball a Rasszizmus Ellen Európában (FARE) nevű nemzetközi szervezet, és a Ferencváros képviselői szervezték.

Hirdetmény

Először szervez hazánkban figyelemfelkeltő akciót futballmeccseken egy nemzetközi szervezet. A Futball a Rasszizmus ellen Európában (FARE) nevű szervezet hatodik alkalommal rendezett kampányhete október 13-tól 25.-ig tart. A FARE mintegy 35 európai országban szervez hasonló akciókat, és az Európai Futball Szövetséggel (UEFA) együttműködve a Bajnokok Ligája selejtező mérkőzésein is népszerűsíti a rasszizmus mentes gondolkodást.

A Ferencvárosi Torna Club (FTC) vezetése a magyar klubok között elsőként írt alá együttműködési szerződést a FARE-vel. Szeptember 14.-én ütötték a pecsétet a megállapodásra, melyben a Ferencváros többek között vállalta, hogy az "európai gyakorlatnak megfelelően" harcot folytat a rasszizmus ellen, és támogatja a FARE-t, és a magyarországi képviselőjük, azaz a Mahatma Gandhi Közhasznú Egyesület munkáját.

Gibril Dean, az egyesület vezetője elégedett volt az Üllői úton zajló pénteki demonstrációval: a Ferencváros - Diósgyőr mérkőzés kezdete előtt elhangzott beszédekben a FARE és az FTC képviselői egyöntetűen elítélték a faji megkülönböztetés minden formáját, ezt követően a játékosok piros lapokat emeltek a levegőbe.

Gibril Dean elmondta, hogy tárgyalásokat kezdeményezett a Honvéd és az MTK vezetőségével, és, hogy szeminárium keretében vitatnák meg a hazai futball csapatok vezetőségével a diszkrimináció, és rasszizmus elleni küzdelem további lehetőségeit.

Horváth K. József az FTC sajtófőnöke a Roma Sajtóközpontnak úgy nyilatkozott: mintegy kétmillió szurkolójuk igen vegyes összetételű. Szerinte a szurkolóik nem előítéletesebbek az idegenekkel, és a más fajúakkal szemben, mint a többi futballcsapat szurkolói, vagy akár a társadalom. Ahogy arról a sajtó korábban már beszámolt: a Ferencvárosi Torna Clubot (FTC-t) többször pénzbírsággal sújtotta az UEFA, amiért a szurkolóik a meccseken rasszista megjegyzéseket tettek az ellenfél színesbőrű játékosaira.

"Bármely futballpályán tapasztalhatóak rasszista megnyilvánulások, csak a Fradi szurkolói, a csapat ismertsége folytán nagyobb figyelmet kapnak."- véli Horváth, aki szerint "a Diósgyőr szurkolói szektorából hallható cigányozás sokkal inkább a tudatlanságnak, mint tudatos rasszizmusnak tudható be. A cigány szót a futballpályán általános pejoratív jelzőként használják a szurkolók".Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Augusztus   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Visszafogadta a Fidesz a cigányozó edelényi polgármestert

  • Farkas Flórián pofátlansága: folytatnia kell az elért sikerek megtartásáért…..

  • Kis Grófo képével cigányozott a szolnoki ellenzék

  • Felosztanák Farkas Flórián birodalmát

  • A cigányok felzárkóztatása az egész társadalom ügyeCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt