2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Piros lap a rasszizmusnak
2005. 10. 24. 00:00

Futball a Rasszizmus ellen Európában (FARE) nevű szervezet hatodik alkalommal rendezett kampányhete október 13-tól 25.-ig tart.

Először szervez hazánkban figyelemfelkeltő akciót futballmeccseken egy nemzetközi szervezet. A Futball a Rasszizmus ellen Európában (FARE) nevű szervezet hatodik alkalommal rendezett kampányhete október 13-tól 25.-ig tart. A FARE mintegy 35 európai országban szervez hasonló akciókat, és az Európai Futball Szövetséggel (UEFA) együttműködve a Bajnokok Ligája selejtező mérkőzésein is népszerűsíti a rasszizmus mentes gondolkodást.

A Ferencvárosi Torna Club (FTC) vezetése a magyar klubok között elsőként írt alá együttműködési szerződést a FARE-vel. Szeptember 14.-én ütötték a pecsétet a megállapodásra, melyben a Ferencváros többek között vállalta, hogy az "európai gyakorlatnak megfelelően" harcot folytat a rasszizmus ellen, és támogatja a FARE-t, és a magyarországi képviselőjük, azaz a Mahatma Gandhi Közhasznú Egyesület munkáját.

Gibril Dean, az egyesület vezetője elégedett volt az Üllői úton zajló pénteki demonstrációval: a Ferencváros - Diósgyőr mérkőzés kezdete előtt elhangzott beszédekben a FARE és az FTC képviselői egyöntetűen elítélték a faji megkülönböztetés minden formáját, ezt követően a játékosok piros lapokat emeltek a levegőbe.

Gibril Dean elmondta, hogy tárgyalásokat kezdeményezett a Honvéd és az MTK vezetőségével, és, hogy szeminárium keretében vitatnák meg a hazai futball csapatok vezetőségével a diszkrimináció, és rasszizmus elleni küzdelem további lehetőségeit.

Horváth K. József az FTC sajtófőnöke a Roma Sajtóközpontnak úgy nyilatkozott: mintegy kétmillió szurkolójuk igen vegyes összetételű. Szerinte a szurkolóik nem előítéletesebbek az idegenekkel, és a más fajúakkal szemben, mint a többi futballcsapat szurkolói, vagy akár a társadalom. Ahogy arról a sajtó korábban már beszámolt: a Ferencvárosi Torna Clubot (FTC-t) többször pénzbírsággal sújtotta az UEFA, amiért a szurkolóik a meccseken rasszista megjegyzéseket tettek az ellenfél színesbőrű játékosaira.

"Bármely futballpályán tapasztalhatóak rasszista megnyilvánulások, csak a Fradi szurkolói, a csapat ismertsége folytán nagyobb figyelmet kapnak."- véli Horváth, aki szerint "a Diósgyőr szurkolói szektorából hallható cigányozás sokkal inkább a tudatlanságnak, mint tudatos rasszizmusnak tudható be. A cigány szót a futballpályán általános pejoratív jelzőként használják a szurkolók".