2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Roma ösztöndíj botrány újabb fejezet: mégis lesz pénz az idén?
2005. 10. 23. 00:00

A mostani esettel nem először késik a roma tanulók ösztöndíjának kifizetése.Azt, hogy hogyan lehet minden kétséget kizáróan igazolni, hogy az ösztöndíjkérő roma, máig nem sikerült tisztázni.

Az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium (ICSSZEM) és a Magyarországi Nemzeti és Etnikai Kisebbségekért Közalapítvány (MNEKK) szeptember 13.-án írta ki közös pályázatát a 2005/2006-os tanév I. félévi Roma Ösztöndíjaira. Ezt megelőzően roma szervezetek azért bírálták Göncz Kinga minisztert, mert az ICSSZEM hatáskörébe vonta a korábban a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány (MACIKA) által osztott ösztöndíjakat, amelyek késnek az idén.

A pályázatok folyamatos feldolgozására létrehozták a Roma Ösztöndíj Pályázati Irodát, amely a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal (NEKH) székházában működik. Göncz Kinga kedden az irodában tett látogatása után úgy nyilatkozott: szeretnék, ha ez a pénz a gyermekekhez jutna el, ezért minimálisra csökkentették a működési kiadásokat.

Heizer Antal a NEKH elnöke elmondta: a pályázatok benyújtási határideje pénteken jár le. Hozzátette: eddig tizenháromezer pályázat érkezett. Molnár Márton, az MNEKK igazgatója azt közölte: sok a hibás pályázat. Az általános iskolások számára kiírt pályázatra eddig 7500-an jelentkeztek, 1100-an hibásan töltötték ki az adatlapot. A középiskolások közül 2300-an jól és csaknem ennyien 2100-an rosszul pályáztak. Utóbbiaknak nincs lehetőségük hiánypótlásra, újra be kell nyújtaniuk a pályázatukat.

Heizer típushibának nevezte, hogy a jelentkezők nem húzzák alá az adatlapon, hogy cigánynak vallják magukat, és hiányzik valamelyik roma civil szervezet ajánlása. Hozzátette: alakítanak egy kilencfős döntés-előkészítő bizottságot, amely nemcsak a helyesen pályázó roma tanulók ösztöndíját ítéli oda, hanem előterjeszti a hibásan pályázók ösztöndíj kérelmét is: utóbbiak a grémium mérlegelése alapján kaphatnak pénzt.

A testület személyes találkozót is kérhet a pályázóktól. Ez Heizer szerint visszatartó lehet a nem roma származású pályázók számára. A közalapítvány kuratóriuma a december 15.-i ülésén dönt a pályázatokról, a nyertesek az ígéretek szerint még ebben az évben kézhez kapják az ösztöndíjat.

A Lungo Drom elnöke közleményben reagált az újabb fejleményre. Farkas Flórian szerint a több hónapos késés miatt több ezer diák maradhat ki az oktatásból, mert nem tudta tanulmányi költségeit időben befizetni. Farkas arra is emlékeztetett, hogy négy évvel ezelőtt, még 1,3 milliárd forint volt a roma ösztöndíjakra, amelyhez képest a mostani 550 millió forint, több mint ötvenszázalékos visszaesés.

Korábban közleményben tiltakozott az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) is a roma ösztöndíjak visszatartása miatt: az esedékes pénz kifizetését a szociális miniszter a pályázók jogosultságával kapcsolatos problémákra hivatkozva jövőre halasztotta. Az intézkedés mintegy huszonötezer diákot érintett.

Szeptember elején békés demonstrációt szervezett a Roma Polgári Tömörülés (RPT) a Miniszterelnöki Hivatal elé egyebek mellett tiltakozva az ellen, hogy az esélyegyenlőségi tárca a saját hatáskörébe vonta a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány (MACIKA) által kezelt roma ösztöndíjak ügyintézését. Makai István a szervezet elnöke attól tartott, hogy a szaktárca nem tudja kifizetni az ösztöndíjakat, és emiatt sok roma diák abbahagyja a tanulmányait.

Az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium (ICsSzEM) ugyanakkor közleményben tudatta: elkészítette a pályázattervezetet az idei tanév első félévére. A pályázat féléves keretösszege 550 millió forint.

A mostani esettel nem először késik a roma tanulók ösztöndíjának kifizetése. Mint arról a Roma Sajtóközpont beszámolt: tavaly decemberben a MACIKA tartotta vissza egy darabig a támogatásokat, mert az ösztöndíjakra nem romák is pályáztak. Akkor a Nemzeti Nyomozóhivatal Csongrád megyei hivatalának vizsgálata során kiderült, hogy egy szegedi férfi nem roma egyetemistákkal és közvetítőkkel összejátszva 20 millió forintot csalt ki a MACIKÁ-tól, és további 30 milliót akart lehívni.

Azt, hogy hogyan lehet minden kétséget kizáróan igazolni, hogy az ösztöndíjkérő roma, máig nem sikerült tisztázni.