2024 April 27., Saturday/Zita napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Roma műsorvezetők az RTL Klubnál
2005. 10. 11. 00:00

Két különböző karakter, egy lehetőség, ami rengeteg munkát és kitartást igényel. Ezt azonban ők is tudják, sőt szívesen vállalták.

Alízt és Lajost még soha nem láthatták a képernyőn. Mindketten életükben először fogtak mikrofont, hogy belekóstoljanak ebbe a mesterségbe. Õk ketten nyerték meg ugyanis az RTL Klub által meghirdetett roma műsorvezető pályázatot. A felhívásra közel hatszázan jelentkeztek. A három fordulós válogatáson egyre kevesebb fiatal ment át a rostán, mindaddig míg csak ők ketten maradtak.

"Egyáltalán nem számítottam rá, vártam a levelet, amiben az fog majd állni, hogy köszönjük szépen, de sajnos nem. Amikor felhívtak telefonon, akkor néhány percig nem is tudtam magamról, tehát remegtem, de nagyon boldog voltam" - nyilatkozta Orsós Lajos.

"Mindig is érdekelt a média világa, de mindg is elérhetetlen volt, illetve nem volt olyan közeli, de ettől függetlenül nagyon érdekelt. Részben az én választásom volt, hogy pályáztam, részben a szüleim bíztattak, hogy érdemes megpróbálnom" - mondta Adler Alíz.

Lajos két éve érettségizett egy kaposvári gimnáziumban. Egészen eddig Budapesttől 250 kilométerre élt édesanyjával és testvérével egy kis faluban, Ötvöskónyiban. A pályázat egyik győzteseként másodmagával minden szerkesztőségben gyakorlati időt tölt el, és részt vesz egy hírszerkesztői, illetve egy intenzív angol nyelvtanfolyamon. Emellett pedig mostantól havonta 100 ezer forintos ösztöndíjat kap a Hégető Honorka Alapítványtól.

"Jó példával szeretnék előállni. Szeretném megmutatni a tetteimmel és remélem, hogy működni is fog, és a tetteimmel tudom bizonyítani, hogy igenis vannak esélyeink, csak nagyon sok és nagyon kemény munkával kell megcsinálni, de megvalósítható" - mondta Orsós Lajos.

Lajost szinte mindenki ismeri a faluban, legutóbb a fiatalokért létrehozott alapítványával hívta fel magára a figyelmet. Így azon sem lepődtek meg, hogy életében először, ezúttal mikrofonnal a kezében szomszédolt.

-Hogy vélekedne arról, ha romák is vezetnének műsort?
-Én annak nagyon örülnék.
-Ön milyen műsorban tudna elképzelni?
-Hát nem tudom, esetleg a Fókuszban, nem tudom, valami rendes, olyan komoly műsorban Lali!

Lajos gond nélkül átment a vizsgán, az összes szomszédasszonyt könnyedén szóra bírta. Ennek ellenére édesanyja nagyon félti kisfiát a nagyvárosi élettől és az új megmérettetésektől. Lali hiába dolgozott már egy amatőr film forgatásán a fővárosban, anyukája szerint ő itt van otthon.

"A fiam nyugtat engem, hogy ő már volt Pesten, nem kell izgulni és hogy minden nap telefonon tartsuk a kapcsolatot, de én annak ellenére nagyon izgulok" - meséli Orsós Lajosné.

Adler Alíznak nem kell félnie, hogy eltéved Budapesten, hiszen ő a fővárosban nőtt fel. 27 évesen második diplomáját szerzi a szegedi jogi egyetemen.

"Én ügyvédnek készültem, büntetőjoggal szerettem volna foglalkozni, de sokan lebeszéltek, mert nőként nagyon nehéz megmaradni ezen a pályán" - mondta Adler Alíz.

Alíz szülei bíztatására jelentkezett a felhívásra, de ő sem gondolta volna, hogy megnyerheti a versenyt. Most annak örül a leginkább, hogy új dolgokat tanulhat meg. Ráadásul a magánéletében korábban érte már csalódás származása miatt, és most úgy gondolja, végre bizonyíthat.

"Annak ellenére, hogy rendes családom van, tanultam, óriási csalódás ért két éve. Volt egy barátom, akivel együtt éltem, és az ő családja nem tudott elfogadni. Csak az volt ennek az oka, hogy mi romák vagyunk. Alíz mindenképp be szeretné fejezni jogi tanulmányait, de a talár helyett, ha lehet, inkább a képernyőt választaná. Ezt pedig szülei is szívesen vennék.

"Hogy egyáltalán tud-e majd helytállni az RTL Klub Televíziójában. Ez egy kihívás, megmérettetés neki, én örülök, hogy oda került" - mondja Piroska Béla.

Két különböző karakter, egy lehetőség, ami rengeteg munkát és kitartást igényel. Ezt azonban ők is tudják, sőt szívesen vállalták.