HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Nincstelen romákon spórol a kormány

betűméret csökkentése betűméret növelése
2005 Október 03    Forrás: fideszfrakcio.hu


Ez a cikk archív

Farkas Flórián a roma ösztöndíj programmal kapcsolatban interpellált, és arra volt kíváncsi, hogy Gyurcsány Ferenc - milliárdosként -, mennyire tartja elfogadhatónak, hogy nincstelen cigány családok hiteleznek a kormánynak az ez évi költségvetés hézagainak betöméséhez.

Hirdetmény

A Magyarországi Cigányokért Közalapítvány 1997 óta működtet ösztöndíjrendszert a tehetséges cigány fiatalok tanulásának, továbbtanulásának támogatására. Az ösztöndíjasok száma a kezdeti néhány százról a 2004-2005-ős tanévig 25 ezerre emelkedett. Külön szívet melengető az a tény, hogy ebben az évben már 1941 egyetemi, illetve főiskolai hallgató tanult ezzel a segítséggel. A cigányság körében érezhetően növekedett a tanulás értéke.

Idén az esélyegyenlőségért is felelős minisztérium elvette ezt a feladatot a Közalapítványtól, saját hatáskörébe vonta, majd egy másik közalapítványra bízta. A 2005-2006-os tanévre nagy késéssel, szeptember közepén írták ki a pályázatot. Nyilvánvalóvá tette a Miniszter asszony, hogy az első félévi ösztöndíjat csak a második félévben, tehát 2006-ban kapják meg a nyertesek.

Kérdezem Miniszterelnök urat - milliárdosként -, elfogadhatónak tartja-e, hogy a nincstelen cigány családok hiteleznek a kormánynak az ez évi költségvetés hézagainak betöméséhez?

Ez a döntés mintegy 25 ezer ösztöndíjast, és családjaikat sújtja, fennáll a veszélye annak, hogy nagyon sokan abbahagyják tanulmányaikat.

Miniszterelnök Úr, önök igazságosságról, bátorságról és kirobbanó sikerről beszélnek. Ki hiszi el ezt önöknek, amikor a legszegényebbek pénzét is elveszik?

Az esélyegyenlőség megteremtése, az ösztöndíjrendszer kiteljesítése azt jelenti, hogy lehetőséget, segítséget, anyagi ösztönzést adunk ahhoz, hogy a hátrányos helyzetűek képesek legyenek felzárkózni. Önök esélyegyenlőségről beszélnek, közben elveszik az esélyt a felemelkedésre. Kérdezem Öntől, alkalmas-e egy ilyen kormány arra, hogy egyetlen szavát is komolyan vegye a társadalom?

Társaiknak tekintik-e Önök a cigányokat a XXI. századi polgárosodásban?

__________________________________

Göncz Kinga esélyegyenlőségi miniszter szerint a kormány elkötelezett a program mellett, amit az is mutat - mint elmondta -, hogy az ösztöndíjra kifizetett pénzösszeg növekedett.

Farkas Flórián megismételte, hogy a Göncz Kinga által dirigált minisztérium egy fél évet spórol a cigány tanulókon. Szándékosan botrányosították az ösztöndíjrendszert - tette hozzá.

A képviselő nem, de az Országgyűlés kormánypárti többsége elfogadta a tárcavezető válaszát.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 November   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Mit éreznek a romák az elmúlt évek növekedéséből?

  • Forgács István: A cigányság felzárkózása gazdasági kérdés

  • Segítségnyújtás a kárpátaljai magyar közösségnek

  • Cigány magyar - csapatépítő tréning a Jurányiban

  • Orbán Viktor védi, de az OLAF elővenné Farkas Flóriánt isCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt