2024 April 27., Saturday/Zita napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Alkotmánybírósági vétó az új kisebbségi törvény egy részére
2005. 09. 29. 00:00

Nem juthat be automatikusan a helyi önkormányzatok képviselőtestületébe az a kisebbségi képviselő-testületi jelölt, akire a legtöbb voksot adták le a kisebbségi önkormányzati választásokon.

A testület szerint ugyanis sérti a választójog egyenlőségének és közvetlenségének elvét az Országgyűlés által már elfogadott, de még ki nem hirdetett kisebbségi törvénynek az a passzusa, amely minderre lehetőséget adott volna. Ezt a rendelkezést ezért tegnap megsemmisítette az AB. A jogszabályt Mádl Ferenc volt köztársasági elnök küldte előzetes normakontrollra az AB-hez idén júniusban.

Azt kifogásolta - mint tegnap kiderült: joggal -, hogy a helyi önkormányzat képviselőtestületének a jogszabály szerint tagja lehet az is, akire nem szavazhatott az ez ügyben választójoggal bíró teljes közösség.

Mádl Ferenc szerint emellett az is aggályos, hogy a kisebbséghez tartozóknak a jogszabály alapján több szavazatuk lenne az önkormányzati képviselők megválasztásánál, mint a többieknek. Ez - mint az Alkotmánybírósághoz írott levelében áll - a választójog egyenlősége szempontjából aggályos.

Az indítvány felhívta a figyelmet arra is, hogy a jogszabályok a kisebbségi jelölteknek jelenleg kedvezményesen teszik lehetővé a mandátumszerzést a helyi önkormányzati választáson. A hatályban lévő szabályok azonban - írta beadványában Mádl - kielégítik az alkotmány követelményen, hiszen nem biztosítanak többes választójogot a kisebbséghez tartozóknak.

Új romaügyi biztost neveztek ki a kormányba Orbán Viktor miniszterelnök szerda este Sztojka Attilát nevezte ki egy kormányhatározatban a roma kapcsolatokért felelős kormánybiztosnak. Ötfős titkárságot is kap.

Közzétette: RomNet – 2021. augusztus 5., csütörtök