HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Alkotmánybírósági vétó az új kisebbségi törvény egy részére

betűméret csökkentése betűméret növelése
2005 Szeptember 29    Forrás: RomNet


Ez a cikk archív

Nem juthat be automatikusan a helyi önkormányzatok képviselőtestületébe az a kisebbségi képviselő-testületi jelölt, akire a legtöbb voksot adták le a kisebbségi önkormányzati választásokon - határozott tegnap az Alkotmánybíróság (AB).

Hirdetmény

A testület szerint ugyanis sérti a választójog egyenlőségének és közvetlenségének elvét az Országgyűlés által már elfogadott, de még ki nem hirdetett kisebbségi törvénynek az a passzusa, amely minderre lehetőséget adott volna. Ezt a rendelkezést ezért tegnap megsemmisítette az AB. A jogszabályt Mádl Ferenc volt köztársasági elnök küldte előzetes normakontrollra az AB-hez idén júniusban.

Azt kifogásolta - mint tegnap kiderült: joggal -, hogy a helyi önkormányzat képviselőtestületének a jogszabály szerint tagja lehet az is, akire nem szavazhatott az ez ügyben választójoggal bíró teljes közösség.

Mádl Ferenc szerint emellett az is aggályos, hogy a kisebbséghez tartozóknak a jogszabály alapján több szavazatuk lenne az önkormányzati képviselők megválasztásánál, mint a többieknek. Ez - mint az Alkotmánybírósághoz írott levelében áll - a választójog egyenlősége szempontjából aggályos.

Az indítvány felhívta a figyelmet arra is, hogy a jogszabályok a kisebbségi jelölteknek jelenleg kedvezményesen teszik lehetővé a mandátumszerzést a helyi önkormányzati választáson. A hatályban lévő szabályok azonban - írta beadványában Mádl - kielégítik az alkotmány követelményen, hiszen nem biztosítanak többes választójogot a kisebbséghez tartozóknak.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 április   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • A Jelölt – Tükörkép a valóságról

  • A Nemzetközi Romanapon

  • Setét Jenő: Egyenjogúságot a roma kultúrának!

  • Mozgolódnak a romák – alakul az új szövetség

  • Beer Miklós: Új Trianon fenyegetCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt