HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Közvetett népirtásért pert indít az FCÖ az OCÖ ellen

betűméret csökkentése betűméret növelése
2005 Szeptember 25    Forrás: Hidvégi-B. Attila - RomNet


Ez a cikk archív

Közvetett népirtásban való közreműködésért és választási csalásért kívánja beperelni az Országos Cigány Önkormányzatot (OCÖ) és annak vezetését a Fővárosi Cigány Önkormányzat (FCÖ) - tudta meg a RomNet. A fővárosi szervezet a hét közepén tartott közgyűlésén úgy határozott: az országos önkormányzat, mint legfőbb legitim érdekképviselet, nem a cigányság érdekeit tartja szem előtt, ezért bírósághoz fordul.

Hirdetmény

Az FCÖ álláspontja szerint az országos önkormányzat az elmúlt 10 évben nem tett olyan érdemi lépéseket, amely a cigányság életkörülményeinek javítását szolgálná, és e mellett a mindenkori kormány elnyomó politikai stratégiáját szolgálta ki. Az elmúlt évtizedben több olyan kormányzati döntésben segédkezett az OCÖ, amely a cigányságot, mint népcsoportot, emberhez nem méltó helyzetbe, helyzetekbe hozza - fogalmazott a testület vezetője. A roma politikus szerint ez ugyanolyan jogi kategória, mint amelynek alapján más háborús bűnösök ügyét, tevékenységét tárgyalják Hágában. "Az ENSZ közvetlen és közvetett népirtás elleni tilalma, az egyik legmeghatározóbb kategória, ránk is érvényes, mivel aláírtuk az egyezményt" - jelentette ki az FCÖ közgyűlését követően a RomNetnek Zsigó Jenő.

"Azzal hogy a II. Nemzeti Fejlesztési Terv kapcsán a jelenlegi Országos Cigány Önkormányzat nem fejti ki abbéli álláspontját, hogy nevesítve szerepeltessék-e a romákra szánt pénzeket, a legnagyobb lélekszámú kisebbség valós elnyomását, közvetett népirtását segíti elő" - fogalmazott. A Fővárosi Cigány Önkormányzat elnökének meggyőződése, hogy az OCÖ apolitikus magatartásával a magyarországi cigányság gazdasági, erkölcsi és politikai ellehetetlenítését támogatja, és kizárólag a saját, személyes érdekeit tartja szem előtt. A rendszerváltás óta eltelt 15 évben a cigányság egyre mélyebb szintre süllyedt, és ez kizárólag a kormányzat által kialakított kápó rendszernek köszönhető - mondta Zsigó Jenő hozzátéve, "több ezer cigány ma is a közvetett népirtás áldozata."

A Magyarországi Roma Parlament 1991. május 21 én, a Magyar Országgyűléshez és a Magyar Kormányhoz petíciót nyújtott be, amelyben úgy fogalmaztak: "a Magyar Népköztársaság cigánypolitikai gyakorlata folyamatosan kimerítette a közvetett népirtás fogalmát. A többség kemény érdekei szerint a cigányságot, mint etnikai kisebbséget fosztotta meg egyetemes emberi jogaitól."

Zsigó Jenő 2000-ben, mint a Roma Parlament elnöke, fölvetette azt a kérdés, hogy a politikai vezetők, akik 94-től kezdődően az Országos Cigány Önkormányzat politikusai, milyen számon kérhető, szankcionálható felelősséggel tartoznak, elsősorban a cigány népnek, amelynek nevében politikai tevékenységet folytatnak, másrészt a magyar társadalom egészének, ha részt vesznek a közvetett népirtás fenntartásában, a politikai jogok elvételének a fenntartásában a választójog, a kisebbségi önkormányzatok területén.

"A közvetett népirtás kategóriájába nem sorolható-e be az, hogy a cigány fiatalok jelentős százaléka nem végzi el a középiskolát, vagy nem végzi el 16 éves koráig az általános iskola nyolc osztályát sem?! Vagy ha harminc évvel kevesebb az átlagéletkor a cigányság körében, nincs biztosítva az önálló parlamenti képviselet, ez vajon micsoda?" - vetette fel 2000. Szeptember 18-án, az Országgyűlés Emberi Jogi, Kisebbségi és Vallásügyi Bizottsága rendkívüli ülésén.

Választási csalást követ el az OCÖ

Az Országos Cigány Önkormányzat vezetése választási csalást is elkövetett, még pedig azzal, hogy Kolompár Orbán elnök, és Balog József elnökhelyettes több alkalommal kijelentette: "az OCÖ nem politikai érdekképviseleti szervezet". Ezzel elárulták a választókat, a cigányságot, és becsapták azokat az elektorokat, akik szavazatukkal választották meg őket az 53 fős testületbe, ezért az FCÖ a legutóbbi közgyűlésén úgy határozott, hogy szintén bírósági keresetet nyújtanak be ellenük. Mivel nem politikai érdekképviselet az OCÖ, így nem is lehet a legfőbb, legitim képviselete a cigányságnak - jelentette ki Zsigó Jenő.

Az Országos Cigány Önkormányzat testületéből április elején távozott roma politikus úgy gondolja: azzal, hogy precedens értékű pert indítanak a Kolompár Orbán vezetett szervezet ellen, egész Európa figyelmét felhívják arra, hogy nemcsak Magyarországon, de más országokban is a közvetett népirtás, valós elnyomás áldozatai a cigányok itt, a 21. században.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Agócs János lehet az ORÖ új elnöke

  • A Lungo Drom-ellenes koalíció zárhatja le a Farkas Flórián-féle korszakot az ORÖ-ben

  • Felfüggesztett börtönre ítélték az Országos Roma Önkormányzat elnökét

  • Fellebbezett az ítélet ellen az Országos Roma Önkormányzat elnöke

  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőketCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt