2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Közvetett népirtásért pert indít az FCÖ az OCÖ ellen
2005. 09. 25. 00:00

Közvetett népirtásban való közreműködésért és választási csalásért kívánja beperelni az Országos Cigány Önkormányzatot és annak vezetését a Fővárosi Cigány Önkormányzat (FCÖ) - tudta meg a RomNet.

Az FCÖ álláspontja szerint az országos önkormányzat az elmúlt 10 évben nem tett olyan érdemi lépéseket, amely a cigányság életkörülményeinek javítását szolgálná, és e mellett a mindenkori kormány elnyomó politikai stratégiáját szolgálta ki. Az elmúlt évtizedben több olyan kormányzati döntésben segédkezett az OCÖ, amely a cigányságot, mint népcsoportot, emberhez nem méltó helyzetbe, helyzetekbe hozza - fogalmazott a testület vezetője. A roma politikus szerint ez ugyanolyan jogi kategória, mint amelynek alapján más háborús bűnösök ügyét, tevékenységét tárgyalják Hágában. "Az ENSZ közvetlen és közvetett népirtás elleni tilalma, az egyik legmeghatározóbb kategória, ránk is érvényes, mivel aláírtuk az egyezményt" - jelentette ki az FCÖ közgyűlését követően a RomNetnek Zsigó Jenő.

"Azzal hogy a II. Nemzeti Fejlesztési Terv kapcsán a jelenlegi Országos Cigány Önkormányzat nem fejti ki abbéli álláspontját, hogy nevesítve szerepeltessék-e a romákra szánt pénzeket, a legnagyobb lélekszámú kisebbség valós elnyomását, közvetett népirtását segíti elő" - fogalmazott. A Fővárosi Cigány Önkormányzat elnökének meggyőződése, hogy az OCÖ apolitikus magatartásával a magyarországi cigányság gazdasági, erkölcsi és politikai ellehetetlenítését támogatja, és kizárólag a saját, személyes érdekeit tartja szem előtt. A rendszerváltás óta eltelt 15 évben a cigányság egyre mélyebb szintre süllyedt, és ez kizárólag a kormányzat által kialakított kápó rendszernek köszönhető - mondta Zsigó Jenő hozzátéve, "több ezer cigány ma is a közvetett népirtás áldozata."

A Magyarországi Roma Parlament 1991. május 21 én, a Magyar Országgyűléshez és a Magyar Kormányhoz petíciót nyújtott be, amelyben úgy fogalmaztak: "a Magyar Népköztársaság cigánypolitikai gyakorlata folyamatosan kimerítette a közvetett népirtás fogalmát. A többség kemény érdekei szerint a cigányságot, mint etnikai kisebbséget fosztotta meg egyetemes emberi jogaitól."

Zsigó Jenő 2000-ben, mint a Roma Parlament elnöke, fölvetette azt a kérdés, hogy a politikai vezetők, akik 94-től kezdődően az Országos Cigány Önkormányzat politikusai, milyen számon kérhető, szankcionálható felelősséggel tartoznak, elsősorban a cigány népnek, amelynek nevében politikai tevékenységet folytatnak, másrészt a magyar társadalom egészének, ha részt vesznek a közvetett népirtás fenntartásában, a politikai jogok elvételének a fenntartásában a választójog, a kisebbségi önkormányzatok területén.

"A közvetett népirtás kategóriájába nem sorolható-e be az, hogy a cigány fiatalok jelentős százaléka nem végzi el a középiskolát, vagy nem végzi el 16 éves koráig az általános iskola nyolc osztályát sem?! Vagy ha harminc évvel kevesebb az átlagéletkor a cigányság körében, nincs biztosítva az önálló parlamenti képviselet, ez vajon micsoda?" - vetette fel 2000. Szeptember 18-án, az Országgyűlés Emberi Jogi, Kisebbségi és Vallásügyi Bizottsága rendkívüli ülésén.

Választási csalást követ el az OCÖ

Az Országos Cigány Önkormányzat vezetése választási csalást is elkövetett, még pedig azzal, hogy Kolompár Orbán elnök, és Balog József elnökhelyettes több alkalommal kijelentette: "az OCÖ nem politikai érdekképviseleti szervezet". Ezzel elárulták a választókat, a cigányságot, és becsapták azokat az elektorokat, akik szavazatukkal választották meg őket az 53 fős testületbe, ezért az FCÖ a legutóbbi közgyűlésén úgy határozott, hogy szintén bírósági keresetet nyújtanak be ellenük. Mivel nem politikai érdekképviselet az OCÖ, így nem is lehet a legfőbb, legitim képviselete a cigányságnak - jelentette ki Zsigó Jenő.

Az Országos Cigány Önkormányzat testületéből április elején távozott roma politikus úgy gondolja: azzal, hogy precedens értékű pert indítanak a Kolompár Orbán vezetett szervezet ellen, egész Európa figyelmét felhívják arra, hogy nemcsak Magyarországon, de más országokban is a közvetett népirtás, valós elnyomás áldozatai a cigányok itt, a 21. században.