HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Jelentős OFA támogatást kapott a CSZOSZ holdudvara

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  cszosz, OFA
2005 Szeptember 22    Forrás: HBA - RomNet


Ez a cikk archív

Több tíz millió forintos támogatást nyújtott 2000-től az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány (OFA) roma foglalkoztatási pályázatokon keresztül egy-egy országos szervezet és azok vezetői számára. Az egy, két és három támogatott cikluson átívelő projektek közel 623 millió forintból gazdálkodhattak; a nyertes pályázó szervezetek vezetőinek többsége a Cigány Szervezetek Országos Szövetségének vezetőségi tagja, vagy a szervezet volt elnökéhez közel álló személyek - derült ki abból az összefoglaló jelentésből, amely a RomNet birtokába került. Úgy tudjuk: az OFA roma foglalkoztatást növelő pályázati projektek többsége nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, kudarcba fulladt. Néhány pályázó szervezet ellen felszámolási eljárás is indult.

Hirdetmény

Az OFA támogatási programjaira alapvetően az egyszeri támogatás volt jellemző, és egy-egy programot több tíz millió forinttal támogattak. "A Roma foglalkoztatási program esetében az OFA számolt azzal a realitással, hogy a célkitűzésben megjelölt közösségi vállalkozás létrehozására és önfenntartó működtetésére nem lesz elegendő egy 12-14 hónapig tartó támogatott időszak. Ezért már a projekt indításakor kötelezettséget vállalt arra, hogy a sikeresen működő - bevételt termelő, foglalkoztatást biztosan teljesítő - projekteket csökkenő mértékű további két éves (második és harmadik ciklus) támogatásban részesíti" - írta összefoglaló jelentésében Molnár Györgyné, az OFA kuratóriumának elnöke.

A még 2003. augusztusában készült jelentés szerint "a Roma Foglalkoztatási program talán leg"kisérletibb" eleme beváltotta a hozzá fűzött reményeket." Fafeldolgozási, varrodai, betonelem-gyártási, állattenyésztési, mezőgazdasági és közterület rendezési programokra 622 millió 656 ezer forintot fordított az OFA, amelyen 24 projekt osztozott. E mellett a közalapítvány roma tárgyú kutatásra közel 12 millió forintos támogatást nyújtottak négy pályázónak.

A foglalkoztatási pályázat keretében a legnagyobb összegű támogatásokat olyan szervezetek kapták, akiknek vezetői ma a CSZOSZ elnökségében, és az MSZP tagságában, valamint az Országos Cigány Önkormányzatban foglalnak helyet.

A Várnai Mártonhoz köthető Etnikai Fórum Pécsi Szervezete 2000-ben több mint 37 millió forintot kapott köztisztaság, közterület-gondozás, erdőgondozási programjára.

A Művelt Cigányifjúságért Alapítvány két projektre, 2000-ben, és 2002-ben összesen 48 millió 395 ezer forintot kapott. A CSZOSZ jelenlegi elnöke és az MSZP cigánytagozatának vezetője az előző kormányzati ciklusban kecskefarm létrehozására és gyermekruházat, varrodai termékek előállítására kapott támogatást. Információnk szerint a programot nem sikerült végig vinni, a kecsketenyésztési terv meghiúsult, az állományt kénytelenek voltak vágóhídra vinni.

Szintén kudarcba fulladt a Kisköre és Régiója Felemelkedéséért Alapítvány betonelemgyártó programja is. Az OFA nyilvános adatai szerint a Farkas Antal vezette szervezet három támogatott ciklusra 41 millió 750 ezer forint vissza nem térítendő támogatást kapott. Mint arról a RomNet beszámolt, az alapítvány ellen "jelentős összegű" adótartozás fejében indított végrehajtási eljárást a Heves Megyei APEH végrehajtó irodája. (A Cigány Szervezetek Országos Szövetségének alelnökéhez köthető Kisköre és Régiója Felemelkedéséért Alapítvány vezetője cáfolja a felszámolási eljárás tényét.)

A Zalai A Nostru (Miénk) Egyesület (amelynek alapító tagja a CSZOSZ volt elnöke, ma romaügyi államtitkári funkciót ellátó Teleki László) "faipari tevékenység és kommunális feladatok" programjára 30 millió 696 ezer forintot kapott még 2000-ben. A Kosztics József által vezetett Siklós és Vidéke Cigányokért Érdekvédelmi Szervezet ugyanabban az évben 47 millió 700 ezer forint támogatásban részesült szintén fafeldolgozási programjára.

A CSZOSZ egyik vezetője, az OCÖ-ben alelnöki tisztséget is ellátó Gyöngyösi Jenő a Cigány Vezetők Szakmai Egyesülete Hosszúpályi Közhasznú Tagegyesülete nevében fóliaházas primőráru termesztésre 2001-ben 30 millió 774 ezer forintot kapott. A debreceni székhelyű Cigány Vezetők Szakmai Egyesülete 2000-ben szintén fóliaházas primőráru termesztésre, 22 millió forint támogatást nyert el.

Az ENSZ-díjas hajdúszováti Cigányok és Etnikai Kisebbségek Érdekeit Képviselő Egyesület 32 millió 904 ezer forintból hasonló programot indított 2000-ben. (A szervezet egyébként a HEFOP/2004/2.3.1 Hátrányos helyzetű emberek, köztük a romák foglalkoztathatóságának javítása programra 68 millió 756 ezer 319 forintot nyert.) A Hajdúszováti Cigány Vezetők Egyesülete tejtermelési programra 16 millió 771 ezer forintot kapott.

A kiskunmajsai "A cigányság foglalkoztatásáért" Közhasznú Társaság 18 ember foglalkoztatásával EURO szabványú MÁV raklap gyártására nyújtott be pályázatot, és nyert 21 millió 600 ezer forintot. A RomNet információja szerint a Kolompár Orbán által koordinált, 2002-ben indított projekt még nem fejeződött be.

Jelentős támogatásokat kapott még a három év alatt több kisebbségi önkormányzat is. Az elmúlt két évre vonatkozó adatok a közalapítvány honlapján még nem találhatóak meg, és átfogó tanulmány készítéséről sincs információnk a vonatkozásban, hogy az ezredfordulótól indított kísérleti foglalkoztatási programok milyen sikerrel zárultak, illetve melyik program miért lett időközben sikertelen annak ellenére, hogy az OFA önálló roma foglalkoztatást növelő programjának tevékenységéről évente jelentést készít a MAT, a Cigányügyi Tárcaközi Bizottság, valamint a parlament Roma Foglalkoztatási Albizottsága részére.

Úgy tudjuk, hogy több pályázó szervezet ellen is felszámolási eljárás indult, illetve megvonták a további támogatások folyósítását.

"Összességében a roma foglalkoztatási programokról elmondható, hogy fontos szerepet kapott minden működő program az érintett településen. A lokalitáson túl, a kistérségben is érzékelhető hatást fejtenek ki a munkanélküliség enyhítésében, továbbá néhány projekt vállalkozás-élénkítő hatása is kimutatható már" - írta 2003. augusztus 7-én kelt összefoglalójában Molnár Györgyné, az OFA kuratóriumának elnöke.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2019 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031   
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Ösztöndíj a cigány értelmiségért

  • A romák is a Fidesz-KDNP jelöltjeit fogják támogatni

  • Romagyilkosságok - Tíz éve történt a nagycsécsi támadás

  • A SOMNAKAJ NOVEMBERBEN UTOLJÁRA A NEMZETI SZÍNHÁZBAN

  • Ösztöndíj pályázat roma fiataloknakCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt