2024 April 19., Friday/Emma napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Tüntetnek a romák
2005. 09. 13. 00:00

Az önkormányzat nem hajlandó érdemi párbeszédet folytatni sem a roma kisebbségi önkormányzattal, sem pedig a helyi civilszervezetekkel.

- Az önkormányzat nem hajlandó érdemi párbeszédet folytatni sem a roma kisebbségi önkormányzattal, sem pedig a helyi civilszervezetekkel. Nagyrészt emiatt alakultak ki olyan helyzetek és életkörülmények a településen, amelyek az itt lakók jelentős részének mindennapjait veszélyeztetik - mondta Suha Rudolf, a kisebbségi önkormányzat vezetője.

A hivatal előtt gyülekezők többsége a Petőfi utca omladozó, düledező házaiban él. Azt mondják, hogy az épületek siralmas állapotáért a korábbi bányamunkák, valamint a komoly károkat okozó árvizek is felelősek.

A demonstrációt meghirdető szervezetek tagjai ma délután három órakor nyújtják át a polgármesternek azt a petíciót, ami három pontban tartalmazza a romák követeléseit.

Ezek közül az első arra kéri a falu vezetését, haladéktalanul tegyen lépéseket annak érdekében, hogy a káros földmozgások következtében megrongálódott házakat a romák fel tudják újítani, illetve újjá tudják építeni.

- Az 1974-es árvíz után a korábbi romatelep lakói szinte mind elveszítették házaikat. Ekkor költöztek be a Petőfi utcába, ahol most már minden épület roskadozik - folytatta a kisebbségi önkormányzat vezetője.

Suha Rudolf hozzátette: a felújításra váró házak olyan károsodásokat szenvedtek, amiket a tulajdonosok képtelenek a munkanélküli-segélyből vagy az alacsony jövedelmükből finanszírozni. A kisebbségi önkormányzat szerény költségvetéséből pedig nem tudja támogatni az újjáépítési munkákat.

A követelések között szerepel a településen folytatott "kirekesztő" magatartás megszüntetése is, valamint azt várják az önkormányzattól, hogy a fejlesztések és beruházások során helyi vállalkozókat és munkanélkülieket foglalkoztassanak. A romák elmondták: nem szeretnének mást, csak azt, hogy saját érdekükben lobbizhassanak, valamint, hogy a falut vezető önkormányzat partnerként fogadja el őket.

A rendőrség által is biztosított romademonstráció holnap fejeződik be.