HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Tüntetnek a romák

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  halmajugra
2005 Szeptember 13    Forrás: Heves Megyei Hírlap


Ez a cikk archív

Halmajugra - Háromnapos csendes demonstrációba kezdtek tegnap a polgármesteri hivatal előtt a helybeli romák a kisebbségi önkormányzat, az Együtt Halmajugráért Roma-Magyar Egyesület, és a Roma Nővédelmi Közhasznú Szervezet kezdeményezésére. Az utcára vonulók célja többek között, hogy tüntetésükkel felhívják a falut vezetésének figyelmét a Petőfi utcában élők problémáira.

Hirdetmény

- Az önkormányzat nem hajlandó érdemi párbeszédet folytatni sem a roma kisebbségi önkormányzattal, sem pedig a helyi civilszervezetekkel. Nagyrészt emiatt alakultak ki olyan helyzetek és életkörülmények a településen, amelyek az itt lakók jelentős részének mindennapjait veszélyeztetik - mondta Suha Rudolf, a kisebbségi önkormányzat vezetője.

A hivatal előtt gyülekezők többsége a Petőfi utca omladozó, düledező házaiban él. Azt mondják, hogy az épületek siralmas állapotáért a korábbi bányamunkák, valamint a komoly károkat okozó árvizek is felelősek.

A demonstrációt meghirdető szervezetek tagjai ma délután három órakor nyújtják át a polgármesternek azt a petíciót, ami három pontban tartalmazza a romák követeléseit.

Ezek közül az első arra kéri a falu vezetését, haladéktalanul tegyen lépéseket annak érdekében, hogy a káros földmozgások következtében megrongálódott házakat a romák fel tudják újítani, illetve újjá tudják építeni.

- Az 1974-es árvíz után a korábbi romatelep lakói szinte mind elveszítették házaikat. Ekkor költöztek be a Petőfi utcába, ahol most már minden épület roskadozik - folytatta a kisebbségi önkormányzat vezetője.

Suha Rudolf hozzátette: a felújításra váró házak olyan károsodásokat szenvedtek, amiket a tulajdonosok képtelenek a munkanélküli-segélyből vagy az alacsony jövedelmükből finanszírozni. A kisebbségi önkormányzat szerény költségvetéséből pedig nem tudja támogatni az újjáépítési munkákat.

A követelések között szerepel a településen folytatott "kirekesztő" magatartás megszüntetése is, valamint azt várják az önkormányzattól, hogy a fejlesztések és beruházások során helyi vállalkozókat és munkanélkülieket foglalkoztassanak. A romák elmondták: nem szeretnének mást, csak azt, hogy saját érdekükben lobbizhassanak, valamint, hogy a falut vezető önkormányzat partnerként fogadja el őket.

A rendőrség által is biztosított romademonstráció holnap fejeződik be.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulóján

  • Visszafogadta a Fidesz a cigányozó edelényi polgármestertCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt