2024 April 27., Saturday/Zita napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Tüntetés a cigányságért
2005. 09. 06. 00:00

A pénteken tartandó megmozduláson a felkért szónokok nem politikai kampánybeszédeket tartanak, hanem a közvéleménynek és a politikai elitnek kívánnak üzenni.

"Politikai pártoktól függetlenül, a választási kampánytól elzárkózva szeretnénk felhívni a figyelmet a romák katasztrofális helyzetére, és a kormányzat eddigi, illetve jövőbeli terveire vonatkozóan kívánunk kérdéseket megfogalmazni" - mondta a RomNetnek a Roma Polgári Tömörülés vezetője.

A pénteken tartandó megmozduláson a felkért szónokok nem politikai kampánybeszédeket tartanak, hanem a közvéleménynek és a politikai elitnek kívánnak üzenni azzal a kérdésükkel, hogy miért nem tesz a kormányzat konkrét, és hatékony lépéseket a cigányság érdekében - tudatta Makai István. Hozzátette: ez a kérdés mindenkit egyformán érint, legyen az bármilyen elkötelezettségű, illetve politikai beállítottságú.

A RomNet úgy tudja, hogy a demonstrálók azt szeretnék elérni, hogy a II. Nemzeti Fejlesztési Tervben nevesítve szerepeltessék a romákra szánt pénzeket, a közel 25 ezer cigány tanulót érintő közalapítványi ösztöndíjakat még az idei tanév elején fizessék ki, és a kormányzat számoljon el az elmúlt három évben végzett, romákat érintő döntéseiről.

Makai István a RomNetnek úgy fogalmazott: "eljött az ideje, hogy azokat az ígéreteket, amiket az MSZP-SZDSZ-kormány hangoztatott, most a választók az elkövetkezendő hónapokban számon kérjék, és ennek tudatában szavazzanak további bizalmat a cigányság képviselőinek, és a döntéshozóknak."

A Roma Polgári Tömörülés elnökének meggyőződése, hogy a következő kormány - legyen bármilyen színezetű is -, a problémát nem söpörheti a szőnyeg alá. Úgy véli: "azokat a vezetőket, akik lejáratódtak és hitelüket vesztették, egyetlen párt se karolja fel, és zárkózzanak el tőlük."

Hangot kívánnak adni annak is, hogy az esélyegyenlőségi tárca még mindig nem írta ki a Magyarországi Cigányokért Közalapítvány ösztöndíj pályázatát, pedig azt augusztus 15-ig meg kellett volna tennie.

A RomNet információja szerint a Miniszterelnöki Hivatal épülete előtt tartandó békés demonstráción bal és jobboldali politikusok egyaránt felszólalnak.

Múlt év június 9-én a Parlament előtt tartott figyelemfelkeltő demonstrációt a kizárólag erre a célra alakult Nemzeti Civil Kerekasztal, amely 10 roma pártot, civil szervezetet és kisebbségi önkormányzatot tömörített. Egy 12 pontból álló petíciót adtak át a kormánynak, amelyben azt kérték, hogy haladéktalanul tegyen lépéseket az egészségügy, az oktatási szegregáció, a tartós munkahelyek megteremtése érdekében, és a törvény-előkészítési munkákba romákat is vonjanak be, valamint erősítsék meg a roma vállalkozói szférát.

A demonstráció szervezői a kormánytól azt is kérték, hogy a nemzeti és etnikai kisebbségekről szóló választási törvénytervezetet haladéktalanul bocsássák társadalmi vitára; több roma arc és hang, valamint alkalmazott kerüljön a vezető médiumok műsoraiba, és hozzák létre a régóta ígért roma intézményeket, a roma múzeumot és színházat.

A hasonló követeléseket tartalmazó nyílt levelüket a kormányfőhöz is eljuttatták, de választ egyik oldalról sem kaptak.