2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Roma tanulók állítólagos elkülönítése miatt indult per Miskolcon
2005. 08. 31. 00:00

Iskolák gyermekeket különválasztó, úgynevezett szegregációs bánásmódja, gyakorlata miatt per kezdődött kedden Miskolcon, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróságon.

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány adott be keresetet a miskolci önkormányzat mint iskolafenntartó ellen - közölte Mohácsi Erzsébet, az alapítvány programigazgatója.

Törvénysértőnek tartjuk, hogy az iskolafenntartó a város legalább három iskolájában úgy szervezi az oktatást, hogy a roma és hátrányos helyzetű gyerekek egyazon iskolán belül külön épületben és szegényesebb tanterv alapján tanulnak. Ezzel a különválasztó, szegregációs gyakorlattal a fenntartó megsérti mind a közoktatási, mind az egyenlő bánásmódra vonatkozó törvényt - indokolta kezdeményezésüket.

Nem kártérítést kérünk, hanem közérdekű jogorvoslatot és a törvénysértő, megkülönböztető bánásmód elismerését, illetve annak tiltását. Precedenst kívánunk teremteni - tette hozzá.

Kormos Vilmos, a miskolci önkormányzat közoktatásért felelős osztályának vezetője azt mondta: a per során kiderül majd, hogy sem eszközparkban, sem feltételekben nem különbözik egyik iskola a másiktól.

A megyei bíróság Pecsenye Csaba vezette tanácsa a felek álláspontjának meghallgatása után úgy döntött, hogy a per folytatását október 4-re napolja, amikor már ítélet is születhet - közölte Szabó József bírósági szóvivő.