2024 March 19., Tuesday/Bánk, József napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Feketelistára kerülhetnek
2005. 08. 19. 00:00

Egy tavaly lezajlott PHARE-projekt végső elszámolása körül zajlik vita a projektvezető és a helyi cigány kisebbségi önkormányzat között. Pénzről van szó, ám a tét inkább a falu jövőbeli hitele.

Hága Antónia, aki korábban országgyűlési képviselőként Baranyában már sokat tett a cigányság ügyéért, 2004-ben egy PHARE-pályázaton nyert pénzből a közösségi ház létrehozásában és a szakemberek képzésében segédkezett, amiért szerződésben rögzített javadalmazás illetné meg. Bár a projekt már lezárult, az Európai Unió illetékes osztálya a számlát, elszámolást befogadta, a kifizetés többek között az ő esetében sem történt meg.

- Ez teljesen törvényellenes. Egyrészt büntetőügyi feljelentést teszek, másrészt jeleztem az esetet Göncz Kinga esélyegyenlőségi miniszter felé, aki tételes revíziót ígért. Nem pusztán azt szeretném, hogy Magyarországon egy szerződés érjen valamit, és azt betartsák. Sokkal fontosabb ennél, hogy az EU nem fogja eltűrni a szerződésszegést, törvénytelenséget, ahol ilyesmit tapasztal, oda többet pénzt nem ad, tehát Alsószentmárton kvázi feketelistára kerülhet.

A helyi cigány kisebbségi önkormányzat vezetője, Budai László állítja, hogy a késlekedés oka az, hogy felelősséggel szeretnének elszámolni, éppen azért, nehogy az ellenőrzésnél derüljön ki valami turpisság.

- A pénzt már leutalták, a bankban van, nem költjük el másra - fogalmazott.

Lénárd Henrik, a budapesti PHARE-iroda vezetője szerint bár kicsúsztak a határidőből, a dolgot nem szabad érzelmi alapon kezelni, hanem tételesen ellenőrizni kell minden iratot, számlát.