2024 April 23., Tuesday/Béla napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Kolompár: a botrány szaga erős, de hamar elillan
2005. 08. 13. 00:00

Magam is úgy látom, hogy nem javul - inkább romlik - a magyarországi cigányok helyzete, de ez az állítás a rendszerváltás óta folyamatosan igaz.

-Mikor mond le az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöki posztjáról?

- Miért kellene lemondanom?

- Például azért, mert romapolitikusok egybehangzó véleménye szerint a magyarországi cigányság helyzete semmit sem javult, az OCÖ által felhasznált millióknak nincsen látványos eredménye.

- Magam is úgy látom, hogy nem javul - inkább romlik - a magyarországi cigányok helyzete, de ez az állítás a rendszerváltás óta folyamatosan igaz. A romák semmilyen szinten nem élvezik a piacgazdaság előnyeit, sőt, éppen hátrányaitól szenvednek. Ezt a súlyosan hátrányos helyzetet, és az évszázados kirekesztettséget csak kormányzati ciklusokon átívelő programokkal lehet felszámolni. A jelenlegi OCÖ már 2003 szeptemberében elkészítette társadalmi integrációs programját, amit le is tett a kormány asztalára. Nem titok, hogy ennek számos eleme megtalálható a hasonló címet viselő kormányzati programban is, sajnos azonban utóbbi megvalósítása - érthetetlen módon - lassan, nehézkesen halad. Az állampolgárok pedig - romák és nem romák egyaránt - általában rosszul viselik, ha az állam ezermilliókat költ olyasmire, aminek nincs látszata. Ettől függetlenül az elmúlt években - más fronton - elindultak pozitív folyamatok is. A demokrácia iskolájának számító kisebbségi önkormányzati rendszer sok hiányossága ellenére páratlan módon segítette a roma önszerveződést. Az általam vezetett országos önkormányzat is elsősorban a helyi közösségek megerősítését, különböző formában történő támogatását tekinti feladatának. E feladat végrehajtására hoztuk létre megyei és regionális irodahálózatunkat, melynek munkatársai segítséget nyújtanak helyi cigány önkormányzatoknak és a roma civil szervezeteknek a hazai és uniós források lehívásában, projektek kidolgozásában, konkrét pályázatok előkészítésében, megírásában. Meggyőződésem szerint a problémák jelentős részét helyi vagy kistérségi szinten is meg lehet oldani. Ehhez viszont az adott települések vezetése, és a településeken élő cigányság közötti együttműködésre van szükség. Az OCÖ irodahálózata nemcsak a közintézményekkel, hanem a települési önkormányzatokkal is szoros kapcsolatban áll, így fontos szerepet játszik a partnerség kialakításában.

- Azt említette, hogy a romák helyzete nem javul, inkább romlik. Ezzel némileg összecseng Rostás László, a belügyi tárca cigányügyi referensének egyik legutóbbi nyilatkozata, mely szerint "az OCÖ fennállása óta nem volt ilyen erkölcsi mélyponton, mint most, botrányaival már az egész cigányságot lejáratja". Ismert, a gazdasági rendőrség nemrég nyomozást indított az OCÖ gazdálkodása kapcsán. Úgy tudni harmincmilliós a hiány. Még mindig nem érzi úgy, hogy le kellene mondania?

- Az OCÖ a hazai cigányság egyetlen legitim érdekképviselete, s mint ilyen a kormány tárgyalópartnere. Döntéseit kollektívan hozza, s Rostás László is tagja ennek a testületnek. Fél információkkal teli nyilatkozata leginkább őt minősíti, hiszen - hogy csak egyet cáfoljak - állításával ellentétben engem sem hallgatott meg semmilyen rendőri hatóság. Az OCÖ csak a képviselők közös munkája révén lehet sikeres. Az, hogy egyes romaszervezeteket botrány vagy sikertelenség lengi körül, az más asztalra tartozik. Az OCÖ-n belül nincsenek kényes ügyek és az új vezetés mindent megtesz, hogy elődeihez képest átláthatóan gazdálkodjon. Ha egy képviselőnek visszaélésről van tudomása, akkor jár el helyesen, ha értesíti a pénzügyi ellenőrző bizottságot.

- Az OCÖ egyik legutóbbi közgyűlésén székeket vágtak egymáshoz egyes képviselők, a furcsa körülmények között menesztett kommunikációs igazgatót pedig megrugdosták. Ha a romavezetők is széthúznak, nehéz összefogást várni a magyarországi cigányság egészétől is. Elnökként mit tud tenni a belső béke megteremtéséért?

- A botrány szaga erős, de néhány nap alatt elillan, a valós problémák viszont ott maradnak. Az OCÖ-ben - a Farkas Flórián-féle rezsim bukása után - fokozatos szemléletváltás zajlott le. Személy szerint abban bíztam, hogy a cigánypolitikai elit felnőtt már ahhoz, hogy éljen egy demokratikus rendszer lehetőségeivel. Sajnos a különféle elképzelésekről folytatott párbeszéd helyett inkább a pozíció és érdekharcok domináltak. Tudom, hogy felelősen gondolkodó politikusaink számára ez nem folytatható tovább. Nekünk, roma vezetőknek, tekintettel a cigányság kilátástalan helyzetére, meg kell állapodnunk egy közös minimumban. Kezdeményezni fogom, hogy jöjjön létre egy olyan találkozó, ahol egységes álláspontot alakíthatunk ki a roma társadalmat érintő alapvető kérdésekről. Aki ezt elutasítja, az nem beszélhet hitelesen a roma összefogás szükségességéről sem.

- A romák kárpótlása kapcsán több büntetőeljárás is indult bizonyos visszaélések miatt. Az OCÖ egyik vezetője is érintett. Miként értékeli az ekörül kialakult helyzetet?

- Az OCÖ álláspontja e kérdésben változatlan: elvárjuk, hogy az Osztrák Megbékélési Alap fizesse ki a jogos igényeket. Tűrhetetlen, hogy egyesek a roma kárpótlás ügyét egy jól szervezett csalássorozattal botránytémává silányították. A visszaélésekkel kapcsolatban az illetékes hatóságok hivatottak eljárni, bízom benne, hogy a nyomozások végeredménye után látni lehet majd, kik a fő felelősei a cigányság újbóli meghurcolásának. Reményeim szerint a témával foglalkozó parlamenti vizsgálóbizottság - melynek szeptemberi ülésén engem és az OCÖ két volt elnökét is meghallgatnak - eredményesen zárja munkáját.

- A régóta beharangozott telepfelszámolási program nagyon nehezen látszik elindulni. Szakértők pedig úgy tartják, az lenne az egyik legfontosabb program a romák helyzetének javítására.

- Az OCÖ-t nem vonták be érdemi szinten a program előkészítésébe, amit sajnálatosnak tartok. Az esélyegyenlőségi tárca elképzeléseivel egyébként elvben egyet tudnánk érteni, de nem látjuk biztosítottnak a program folytatását, hiszen nincsenek e célra elkülönített források. Most már biztosnak látszik, hogy nem tartható az a kormányzati ígéret, mely szerint 2006-ig a telepek felénél elkezdik felszámolást. A megoldás az lehetne, ha a mindenkori kormány az OCÖ-vel együttműködve egy pontosan ütemezett, a forrásokat is megjelölő programot dolgozna ki a telepeken élők helyzetének javítása érdekében.

- Jövőre országgyűlési választások, a politikai pártok harcának pedig kimondva-kimondatlanul jelentős hatása van az OCÖ jövőjére is. Milyen kormánnyal járna legjobban a cigány önkormányzat?

- A kérdés inkább az, hogy milyen kormánnyal járna jól a magyarországi roma társadalom egésze. Az OCÖ olyan kormányzó többséggel tud jó szívvel együtt dolgozni, amelynek nemcsak víziója van a cigányság jövőjéről, hanem konkrét program-koncepciója is. Ma már szinte minden párt vállalja a romaügyet - kommunikációs szinten. Ez azonban kevés. Az elnagyolt választási ígéretekkel már nem lehet megvezetni a roma embereket. A programok megvalósításához jelentős források kellenek, ehhez pedig a mindenkori kormánypárt(ok) határozott politikai akaratára van szükség és olyan intézményi, politikai garanciákra, amelyek rendre emlékeztetik a pártokat és politikusokat programokba fektetett és korábbi ígéreteikre.