2024 April 27., Saturday/Zita napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Ötvenezer helyett mindössze tizenkétezer szignó gyűlt össze a kilakoltatások ellen
2005. 08. 10. 00:00

Nem gyűlt össze kellő számú aláírás a Roma Polgárjogi Alapítvány népi kezdeményezéséhez a kilakoltatatások megfékezéséről.

Az ötvenezer helyett mindössze tizenkétezer aláírás gyűlt össze a kilakoltatatás megfékezéséről szóló kérdésre - közölte Horváth Aladár. A Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke elmondta: hatvan nap alatt ötvenezer támogatóra lett volna szükség ahhoz, hogy az Országyűlés napirendjére tűzze a kérdést.

Úgy fogalmazott: az alapítvány kétszáz munkatárs segítségét kérte a tagszervezetektől, de csupán 35-en vettek részt az akcióban. Az elnök a kudarcot úgy értékelte: hiányzott a közösségek aktivitása, és az alapítvány pénze is kevés volt arra, hogy minél több helyre eljussanak az aláírásgyűjtők. Elmondta azt is, többen azért tagadták meg az aláírást, mert úgy értelmezték, az önkényes lakásfoglalók érdekében történik az akció, mások a politikai következményétől féltek. Horváth Aladár közölte: szeptemberben eldöntik, újraindítják a kezdeményezést, vagy konkrét jogszabálytervezetet nyújtanak be a kormány elé.

Lapunkban korábban megírtuk, a Roma Polgárjogi Alapítvány kezdeményezte az aláírásgyűjtést, azt kívánták elérni, hogy senkit ne lehessen utcára tenni egyebek mellett a lakbér vagy a közüzemi számlák elmaradása miatt. Az Országos Választási Bizottság (OVB) által jóváhagyott "népi kezdeményezés" kérdése így szólt: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés tárgyalja meg egy olyan törvényi rendelkezés elfogadását, amely kimondaná, hogy saját elhelyezési lehetőség hiányában senki nem fosztható meg lakásától, vagy lakóhelyiségétől mindaddig, amíg elhelyezését - családjával együtt - a lakás kiürítését kérelmező, vagy a települési önkormányzat nem biztosítja, és ezt a kiürítésről szóló döntés kimondása előtt írásban vállalja?"