2024 April 25., Thursday/Márk napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Indul a Cserehát mintaprogram
2005. 08. 10. 00:00

A jövő hónapban induló, csaknem félmilliárd költségvetésű program célja, hogy csökkentse, illetve megszüntesse a regionális egyenlőtlenségeket.

A jövő hónapban induló, csaknem félmilliárd költségvetésű program célja, hogy csökkentse, illetve megszüntesse a regionális egyenlőtlenségeket az ország egyik legszegényebb vidékén, a Csereháton: 2005 és 2007 között pályázati rendszerben kívánják felzárkóztatni Borsod megye három kistérségét, az encsit, az edelényit és a szikszóit. A program számos módon akarja javítani a térségben élő közösségek életminőségét: az önsegítő programoktól kezdve egészen a közszolgáltatások fejlesztéséig, és segítséget ad abban is, hogy a térségben élők képesek legyenek uniós és más forrásokhoz folyamodni.

A program legfőbb célja az, hogy a helyi gazdaság fellendítésével növelje a régió versenyképességét, és külön hangsúlyt képvisel benne a gazdasági kapcsolatok kiépítése a szomszédos szlovák régióval. A csaknem 478 millió forintos költségvetésű program végrehajtásához a magyar kormány mintegy 2,2 millió dollárral, az ENSZFP 300 ezer dollárral járult hozzá. A forrásokat a csereháti régióban, a Hernád és Bódva folyók, valamint az Északról a szlovák határ által bezárt területeken hasznosítják.