HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Szakértők a romák helyzetéről

betűméret csökkentése betűméret növelése
2005 Július 29    Forrás: Lakatos Elza-Roma Sajtóközpont


Ez a cikk archív

A romák helyzete Magyarországon, az Európa Unióban és a kisebbségek helyzete az USA-ban címmel szervezett háttérbeszélgetést az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium Program ÖT (Összetartó Társadalomért) Szalonja.

Hirdetmény

A romák társadalmi elfogadásának erősítésére, és a diszkrimináció csökkentésére létrejött - a magyar kormány és az Európa Unió által támogatott - Program ÖT márciusban sorozatot indított útjára ÖT Szalon néven azzal a céllal: szakértők, és az érintettek bevonásával vitassák meg az aktuális roma kérdéseket.

Mohácsi Viktória, az Európa Parlament képviselője a mostani háttérbeszélgetésen úgy tájékoztatott: az Európa Parlament április végén határozatban ismerte el a romákkal szembeni diszkriminációt. Hozzátette: nemcsak az Európa Unió tagállamaiban, hanem azokon túl is létező problémákról van szó. Mint mondta, egy németországi tartományban nyolcvan százalékos volt az iskolában a roma gyermekek aránya a fogyatékosok között, és hasonlóak az adatok Portugáliában is. Gere Ádám, az USA kisebbségi ügyek szakértője úgy vélte: az Európa Unió szociális intézkedési, például a minimálbér bevezetése többnyire árt a kisebbségeknek, csakúgy, mint a munkaórák számának korlátozása. Szerinte akinek nincs munkája, szívesen dolgozna túlórában is, így viszont Indiával és Kínával is versenyezniük kell majd a kisebbségeknek a munkaerő-piacon. Kiemelte: az unióban az emberek az államtól várják a megoldást, ám a kisebbségek esetében a beavatkozás problémát jelent, mert segélyt, és nem esélyt kapnak az államtól.

Kövesi Alaxandra, az Európai Szociális Alap (ESZA) Kht programigazgatója úgy vélte: a minimálbér problémaköre az alacsony iskolai végzettségű réteget sújtja leginkább, és magas köztük a kisebbségek aránya. Kövesi szerint emelni kell az iskolázottsági szintjüket, mint mondta képzéseket, tréningeket kell adni a romáknak, és nem közhasznú munkát.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Július   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Újvidék lesz egy hétig Európa roma ifjúsági fővárosa

  • So keres, Europa?! – Roma fiatalok üzenete Európa kormányainak és politikusainak

  • Jesse Jackson polgárjogi harcossal emlékezünk a roma holokauszt áldozataira Birkenauban

  • Jesse L. Jacksonnnal emlékezett félezernyi roma fiatal a roma holokausztra Krakkóban

  • Jesse L. Jackson beszéde a roma holokauszt 75. évfordulójánCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt