2024 March 28., Thursday/Hajnalka napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Szakértők a romák helyzetéről
2005. 07. 29. 00:00

A romák helyzete Magyarországon, az Európa Unióban és a kisebbségek helyzete az USA-ban címmel szervezett háttérbeszélgetést az ICSSZEM Program ÖT Szalonja.

A romák társadalmi elfogadásának erősítésére, és a diszkrimináció csökkentésére létrejött - a magyar kormány és az Európa Unió által támogatott - Program ÖT márciusban sorozatot indított útjára ÖT Szalon néven azzal a céllal: szakértők, és az érintettek bevonásával vitassák meg az aktuális roma kérdéseket.

Mohácsi Viktória, az Európa Parlament képviselője a mostani háttérbeszélgetésen úgy tájékoztatott: az Európa Parlament április végén határozatban ismerte el a romákkal szembeni diszkriminációt. Hozzátette: nemcsak az Európa Unió tagállamaiban, hanem azokon túl is létező problémákról van szó. Mint mondta, egy németországi tartományban nyolcvan százalékos volt az iskolában a roma gyermekek aránya a fogyatékosok között, és hasonlóak az adatok Portugáliában is. Gere Ádám, az USA kisebbségi ügyek szakértője úgy vélte: az Európa Unió szociális intézkedési, például a minimálbér bevezetése többnyire árt a kisebbségeknek, csakúgy, mint a munkaórák számának korlátozása. Szerinte akinek nincs munkája, szívesen dolgozna túlórában is, így viszont Indiával és Kínával is versenyezniük kell majd a kisebbségeknek a munkaerő-piacon. Kiemelte: az unióban az emberek az államtól várják a megoldást, ám a kisebbségek esetében a beavatkozás problémát jelent, mert segélyt, és nem esélyt kapnak az államtól.

Kövesi Alaxandra, az Európai Szociális Alap (ESZA) Kht programigazgatója úgy vélte: a minimálbér problémaköre az alacsony iskolai végzettségű réteget sújtja leginkább, és magas köztük a kisebbségek aránya. Kövesi szerint emelni kell az iskolázottsági szintjüket, mint mondta képzéseket, tréningeket kell adni a romáknak, és nem közhasznú munkát.