2024 April 26., Friday/Ervin napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

Uniós frakcióvezetők a menekült koszovói romák visszatelepítése ellen
2005. 07. 15. 00:00

Az Európai Parlamenti frakciók vezetői közös levélben kérik a német kormányt, hogy a hatóságok szüntessék meg a koszovói roma menekültek erőszakos visszatelepítését.

A német kormánynak címzett levelet Graham Watson liberális elnök, Hannes Swoboda szocialista alelnök és Monica Frassoni az európai zöldek társelnöke írták alá.

A dokumentum felhívja a figyelmet a táborokban élő koszovói romákat érő súlyos jogsértésekre, és arra, hogy a menekültek helyzete rendkívül bizonytalan. A levélírást kezdeményező Mohácsi Viktória azt közölte: "véget kell vetni a koszovói romák erőszakos visszatelepítésének. A visszatelepítéseket terv szerint hajtaná végre a német kormány annak ellenére, hogy egyre fokozódnak a szerb és az albán vészjósló nyilatkozatok."

A német kormány és az Egyesült Nemzetek Koszovói Missziója között született megállapodás értelmében júliustól havonta 300 - 500 koszovói romát telepítenének vissza régi lakóhelyére. Ezt akarják megakadályozni levelükkel az európai parlamenti frakciók vezetői.