HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Teleki köddé vált kilométerei

betűméret csökkentése betűméret növelése
2005 Július 10    Forrás: Joó István - Magyar Nemzet


Ez a cikk archív

Teleki László két 2001-beli kilométer-elszámolását sem tartja megfelelően alátámasztottnak a Belügyminisztérium könyvvizsgáló cége - erősítette meg lapunknak Patyi András, az Országos Cigány Önkormányzat (OCO) egyik cégének igazgatója. Az egykori OCÖ-alelnök, jelenleg államtitkár, Teleki kérdéses elszámolásai az önkormányzat előző ciklusban beindított lakásépítési programjához kapcsolódnak. A programból szinte semmi nem lett, akárcsak utóbb az átfogó telepfelszámolás ígéretéből.

Hirdetmény

Arról, hogy a belügyi tárca könyvvizsgálói "visszadobták" Teleki László bizonyos elszámolásait, a minap az Index közölt feltételezést. Reagálásában Teleki, az esélyegyenlőségi tárca politikai államtitkára helyreigazítást kért az internetes újságtó1, de közleményében nem tért ki konkrétan a nevéhez fűződő elszámolási dokumentumokra. Viszont többek között inkorrekt politikai csúsztatásnak nevezve az Index ama állítását, hogy ő az országos Cigány Önkormányzat lakásprogramjának egykori egyik felelőse lett volna. Hangsúlyozta továbbá: nem vett részt az OCÖ által alapított gazdasági társaság, a Szociális és Lakásépítő Kht. munkájában. Teleki a Magyar Nemzet érdeklődésére mindössze ezt az Indexnek elküldött közleményt ajánlotta figyelmünkbe.

Teleki László ugyan nem volt tagja soha a kht.-nak, de mint a korábbi cigány önkormányzat elnökségi tagja és zalai képviselője részese volt a megyéjére is kiterjedő program előkészítésének, és az is tény, hogy két kilométer-elszámolását tartják a Belügyminisztériumban érvényesíthetetlennek - mondta lapunknak Patyi András, aki csak a szóban forgó ügy után, azaz 2002. januárjában lett a Szociális és Lakásépítő Kht. igazgatója. Patyi hozzátette: a kht. elhúzódó 200-es elszámolásának befejezése érdekében készségesen elismerik az összesen egymillió forint értékű útnyilvántartási, illetve stratégiai megbízásokkal összefüggő elszámolási dokumentumok egy részének hiányosságát. Az ügyben nyolc volt OCÖ-képviselő neve bukkant fel, Teleki mellett például Pádár László, Lukács ,Mihály, Lakatos Oszkár elszámolásait vitatják a belügyi tárcánál.

Egyébként a romák szociális lakásépítési programjáról még az előző ciklus végén született szerződés az akkoriban Farkas Flórián vezette Országos Cigány Önkormányzat és az Orbán-kormány között 300 millió forint értékben. Mivel a Medgyessy-Gyurcsány érában nem érkeztek meg a költségvetési pénzek a programra, a tervezett 110 lakásbál csak hat készült el. A szerződésben rögzített támogatások elmaródásáról Kolompár Orbán, az OCÖ jelenlegi elnöke többször is magyarázatot kért a kormánytól, de nem kapott. Annyi bizonyos, hogy 2002-tőt a baloldali-liberális kormányzat más koncepcióval állt elő.

Az első körben a romaügyi miniszterelnökségi államtitkárrá kinevezett Teleki megígérte az ország csaknem ötszáz cigány telepe felének a felszámolását. Tavaly év vége óta azonban ejtették ezt az elképzelést, és helyette a "romatelepeken élők lakhatási és szociális modellprogramjáról" döntöttek az akkoriban létrehozott esélyegyenlőségi tárcánál. Az erre eredetileg beharangozott egymilliárd forintos keret végül bruttó 680 millió forintra apadt. A pályázatra meghívott negyven - cigány teleppel rendelkező - helység közül mindössze kilenc kapott zöld jelzést a múlt hónapban.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2021 Március   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031    
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Kedden kísérik utolsó útjára Szentandrássy István festőművészt

  • Setét Jenő: Mi a többséget védjük saját magától

  • Perújítást akar a romagyilkosságok ügyében elítélt egyik elkövető

  • Elbúcsúztatták Szentandrássy István festőművészt

  • Gyurcsányék szerepét vizsgáltatná a romagyilkosCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt