HÍRDETÉS


HÍREINK
vissza

Kolompár Orbán jónak tartja a kisebbségeket érintő új választási törvényt

betűméret csökkentése betűméret növelése
Címkék:  OCÖ, Kolompár Orbán
2005 Július 02    Forrás: hirado.hu


Ez a cikk archív

Üdvözölte a kisebbségek választását módosító törvényt Kolompár Orbán a Magyarországi Cigányszervezetek Fórumának (MCF) Bács-Kiskun megyei tagszervezetének szombati alakuló ülésén.

Hirdetmény

"Én ezt a törvényt üdvözöltem, mert korábban zömében nem mi választottuk meg a kisebbségi önkormányzat tagjait, mert eddig mindenki szavazhatott a mi képviseletünkről, a településnek irodát kell biztosítania a kisebbségi önkormányzat számára, annak vezetője pedig teljes jogú, tehát szavazati joggal bíró tagja lesz a települési önkormányzat testületének" - indokolta véleményét az Országos Kisebbségi Önkormányzat elnöke, aki az MCF Bács-Kiskun megyei szervezetének alakuló ülését vezette Kiskunhalason.

A kiskunhalasi Bibó István Gimnázium tornacsarnokában 348 résztvevőt regisztráltak. Többségükben a megye településein működő cigány kisebbségi önkormányzatok, különböző roma civil szervezetek képviseletében jelentek meg, de nagyon sokan egyénileg vettek részt az alakuló ülésen.

Kolompár Orbán szerint "új alapokra kell helyezni a romapolitikát, véget kell vetni a szembenállásnak, mert a növekvő számú cigányság helyzete egyre kilátástalanabb". Elmondta, hogy az ország településeit járva szinte minden cigányember arról panaszkodott, súlyos diszkrimináció éri a munkát keresőket, mert származásuk miatt, nem alkalmazzák őket.

Kiemelte, hogy Bács-Kiskun megyében a cigány munkavállalók 95 százalékának nincs bejelentett munkahelye, mert nagyon sokan feketén foglalkoztatják őket.

Jónás Menyhértné, aki Balotaszállásról érkezett, elmondta, hogy hiába próbált munkahelyet keresni.

"Több hirdetésre elmentünk, de nem kaptunk lehetőséget, hogy dolgozhassunk" - mondta. A hatgyermekes anya szomorúan tette hozzá: "Egyik gyerekem továbbtanulna, de hogyan, ha nem fogadnak be a magyarok."

Az egyik felszólaló felvetette, hogy a roma társadalomnak össze kellene fogni, és önálló pártot alapítva indulni a következő országgyűlési választáson, mert ha a közel 400 ezer szavazati joggal rendelkező állampolgár roma, akkor 20-22 képviselőt is be tudnak juttatni a parlamentbe.

"A roma társadalom el tudja dönteni, hogy melyik párt alakít jövőre kormányt, mert az egyik pártnak 49 százalék a támogatottsága, a másiknak meg egy híján 50" - tette hozzá a felszólaló.

Kolompár Orbán a felvetésre válaszolva elmondta, hogy a javaslatot megfontolásra ajánlja a roma vezetőknek.

Egy másik hozzászóló felhívta a figyelmet arra, hogy el kellene érni, hogy a mezőgazdaságban dolgozó cigányokat jelentsék be a vállalkozók. Szólt arról is, hogy idegen állampolgárok veszik el a mezőgazdasági munkákat a romák elől a megyében, "ennek érdekében várunk intézkedéseket" - mondta.Hirdetmény

vissza az oldal tetejére

PROGRAMAJÁNLÓ
Előző hónap 2020 Október   Következő hónap
H K Sz Cs P Sz V
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Aktuális: 

Nincs esemény

HÍRDETÉS


EGY ÉVE TÖRTÉNT
  • Nyílt levélben kérik Farkas Flóriánt ne zaklassa az ORÖ-s képviselőket

  • Obstruálások miatt még mindig nem alakulhat meg az ORÖ!

  • Izraelben ad koncerteket a 100 Tagú Cigányzenekar

  • Tüntetést szerveznének az ORÖ új képviselői a megalakulásukért

  • Elutasította a Kúria a Firosz alakulóülésre vonatkozó beadványátCÍMKE FELHŐ
KI KICSODA?

SZAVAZÁS

Oszlassa-e fel magát azonnal az Országos Roma Önkormányzatot?


KÖVESSEN MINKET ONLINE
KÉPGALÉRIA
 PARTNEREINK:

  • 100 Tagú Cigányzenekar    Phiren Amenca    Parno Graszt