2024 April 20., Saturday/Konrád, Tivadar napja van. .

Keresés

Add meg amire keresni szeretnél!

A romaügyi államtitkár cáfol
2005. 07. 01. 00:00

"Inkorrekt politikai csúsztatásnak" és személye ellen irányuló "lejáratásnak" minősíti Teleki László romaügyi államtitkár az Index internetes hírújságban tegnap megjelenteket.

"Politikai államtitkárként semmilyen számlát nem nyújtottam be a Belügyminisztériumnak, így azt - értelemszerűen - nem is fogadhatták be, nem is dobhatták vissza" - fogalmazott pénteki közleményében Teleki László, az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és esélyegyenlőségi Minisztérium politikai államtitkára.

Az index főszerkesztőjének címzett, de a RomNet szerkesztőségéhez is eljutatott közleményben kijelentette: "semmilyen módon nem vettem részt az OCÖ által alapított gazdasági társaság, a Szociális és Lakásépítő Kht. munkájában. A cikkben jelzett cégnek sem vezetője, sem alkalmazottja, sem felügyelője nem voltam."

Teleki László romaügyi államtitkár, az Országos Cigány Önkormányzat előző ciklusának alelnöke közleményében aláhúzta: "a cikkben megjelenő szándékos csúsztatások, hamis állítások kizárólag személyem politikai lejáratása céljából íródott ebben a formában, megszegve a hiteles tájékoztatás alapvető etikai normáit és súlyosan megsértette személyiségi jogaimat."

Az Index információja szerint az OCÖ háromfős lakásbizottságának tagjaként több önkormányzati megbízottal együtt Teleki is felvett "stratégiai megbízási díjat."

Az újságíró úgy tudja, hogy Telekiék két részletben közel bruttó 1 millió forintot vettek fel a program terhére, a megbízási szerződések hiánya miatt azonban a programot finanszírozó Belügyminisztérium pénzügyi vizsgáló cége nem fogadta be a számlákat. A könyvvizsgálók visszadobták az azóta fideszes országgyűlési képviselővé lett Lukács Mihály négy számláját is. Lukács, aki Farkas Flórián közvetlen munkatársa, sofőrje volt, akkoriban szintén helyet kapott a lakásbizottságban.

Az Ifjúsági, Családügyi, Szociális és esélyegyenlőségi Minisztérium politikai államtitkára szerint "a cikk több valótlan állítást és szándékosan inkorrekt politikai csúsztatást tartalmaz, egyértelmű célja, hogy személyemet - s azon keresztül - a kormányzat roma politikáját lejárassa, illetve ellehetetlenítse", ezért az Indextől Teleki László a valótlanságok és csúsztatások helyreigazítását kéri.



INDEX Internetes Hírújság
Főszerkesztője részére!


Tisztelt Főszerkesztő Úr!

2005. június 30-án az INDEX internetes hírújságban Spirk József által jegyzett írás jelent meg "Nem fogadták be a romaügyi államtitkár számláit" címmel.

A cikk több valótlan állítást és szándékosan inkorrekt politikai csúsztatást tartalmaz, egyértelmű célja, hogy személyemet - s azon keresztül - a kormányzat roma politikáját lejárassa, illetve ellehetetlenítse.

Már a cikk címe is szándékosan félrevezető, hiszen politikai államtitkárként semmilyen számlát nem nyújtottam be a Belügyminisztériumnak, így azt - értelemszerűen - nem is fogadhatták be, nem is dobhatták vissza. A cikk szerzője szándékosan összemossa jelenlegi kormányzati megbízatásomat a négy évvel ezelőtti tagságommal az Országos Cigány Önkormányzatban.

A cikk állítása szerint az OCÖ elnökének Farkas Flórián helyettese voltam az önkormányzatban, ezzel szemben az igazság az, hogy a testület egyik alelnökeként voltam az elnökség tagja, az OCÖ elnökének helyettese dr. Pálfi Miklós elnökhelyettes volt.

Nem felel meg a valóságnak a cikk azon állítása sem, hogy "Farkas Flórián helyetteseként a befulladt OCÖ lakásprogram egyik felelőse" voltam. Az igazság ezzel szemben az, hogy sem elnökhelyettesként nem tevékenykedtem, sem az önkormányzat lakásprogramjának nem voltam felelőse. Semmilyen módon nem vettem részt az OCÖ által alapított gazdasági társaság, a Szociális és Lakásépítő Kht. munkájában. A cikkben jelzett cégnek sem vezetője, sem alkalmazottja, sem felügyelője nem voltam.

A cikkben a szerző arra hivatkozott, hogy nem sikerült elérnie, ezzel szemben az igazság az, hogy minisztériumi titkárságom munkatársai többször kérték, hogy küldje el mindazon kérdéseket számomra, amelyek a cikk megírásához szükségesek, s amelyekre készséggel válaszolok. Ezt nem tette meg. Így különösen inkorrektnek tartom a szerző eljárását, s szándékait tekintve nem is tudom másként értelmezni, mint egyértelmű politikai támadást a tények teljes elferdítésére és súlyosan valótlan állítások megjelentetésére. A cikkben megjelenő szándékos csúsztatások, hamis állítások kizárólag személyem politikai lejáratása céljából íródott ebben a formában, megszegve a hiteles tájékoztatás alapvető etikai normáit és súlyosan megsértette személyiségi jogaimat.

Mindezek alapján kérem az írásban jelzett valótlanságok és csúsztatások helyreigazítását.

Nagykanizsa, 2005. július 1.

Tisztelettel: Teleki László